Sportveldverlichting

Beeld: Sotto le Stelle

Mensen die overdag werken willen vaak ’s avonds ontspannen. De laatste jaren worden sportvelden dan ook almaar langer verlicht. Standaard worden grote schijnwerpers gebruikt, soms met meerdere lampen. Er zijn ongeveer 60.000 lichtmasten in Nederland op sportvelden.

Wie doet het licht uit?

De kwaliteit van de armaturen op de lichtmasten neemt toe. De armaturen zijn al beter in staat om het licht goed te richten op het veld en niet omhoog of naar de omgeving. De directe hinder naar de omwonenden wordt daardoor minder. Ook is belangrijk dat de verlichting wordt gedoofd als er niet meer wordt gesport. De totale hoeveelheid licht neemt echter nog steeds hard toe en dat heeft een aantal oorzaken:

Bij herstructureringen van oude sportparken leggen gemeenten steeds meer velden aan die ook verlicht worden. De velden liggen vaak aan de rand van een dorp of stad waardoor het licht zich vrij naar de omgeving kan verspreiden. Ook zijn onlangs de normen verhoogd over hoe bijvoorbeeld een voetbalveld verlicht moet worden, waardoor tegenwoordig om een veld geen vier maar zes of acht masten staan.

Er zijn twee regelingen om hinder naar omwonenden te beperken die betrekking hebben op sportverlichting: de Algemene Maatregel van Bestuur en een richtlijn van de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV). Een uitgebreide bespreking van deze regels is hier te vinden.


Twente pakt overbelichting buitengebied aan

Geplaatst: 16 februari 2012
Thema: Openbare verlichting / Sportveldverlichting / Terreinverlichting

Het buitengebied van Twente is overbelicht, ondanks het feit dat het hier donkerder is dan in veel andere gebieden in Overijssel en in Nederland. Twentse gemeenten gaan met hun inwoners praten over mogelijke verwijdering van overbodige lichtmasten.

De gemeente Twenterand …


Wereldprimeur LED-verlichting sportvelden in Eindhoven

Geplaatst: 23 april 2009
Thema: Sportveldverlichting

Op maandagavond 20 april presenteert de gemeente Eindhoven in samenwerking met de bedrijven Heijmans en LED Expert een wereldprimeur: dynamische LED-verlichting op sportvelden. Op het speel- en beweegplein van Sportcomplex Eindhoven-Noord wordt dan een proefopstelling van deze innovatieve verlichting onthuld. …


Sterrenwacht Copernicus weer last van licht

Geplaatst: 17 januari 2005
Thema: Sportveldverlichting / Sterrenkunde

Uit het Haarlems Dagblad van 14 januari:

Copernicus is fel gekant tegen het plaatsen van zes lichtmasten op het naburige complex van tennisvereniging WOC omdat daardoor volgens de Bloemendaalse volkssterrenwacht hinderlijke lichtvervuiling ontstaat. De vereniging stelt dat deze lichtvervuiling haaks


LED’s op het sportveld


In april 2009 is sportpark Woensel Noord in Eindhoven voorzien van dynamische led-verlichting. Naast energiebesparing is een groot voordeel dat het strooilicht drastisch wordt beperkt.

Mooi afgeschermd

Dit is de verlichting van het Upton Leisure Centre in het Engelse Chester. De lichten zijn duidelijk naar de grond gericht, waardoor de uitstraling tot een minimum is beperkt, terwijl het veld toch perfect is verlicht.

Verder lezen

Algemene Richtlijn Betreffende Lichthinder: Deel 1: Algemeen en Grenswaarden voor sportverlichting (1999). Deze richtlijnen vormen een aanvulling op de algemene richtlijnen die in Deel 1 zijn opgenomen. Bestellen kan op de site van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde


© 2002- Platform Lichthinder