Sociale veiligheid

Beeld: Eugenio Wilman

Goede verlichting vergroot het gevoel van veiligheid waarbij de lichtsterkte er niet toe doet, zo blijkt uit onderzoek. Ook bij een laag lichtniveau voelt men zich veilig. Het Vondelpark in Amsterdam wordt om die reden niet verlicht. Daarnaast is het belangrijk gelijkmatig te verlichten, zodat er geen lichtbanen langs muren van donkerte ontstaan.

Om inbrekers af te schrikken is een buitenlamp met bewegings-melder effectiever dan permanente verlichting.

Twee keer zo licht is niet twee keer zo veilig

Uit veel onderzoek – vooral uit de Verenigde Staten en Engeland – komt naar voren, dat het aantal misdrijven niet of nauwelijks door meer of minder licht wordt beïnvloed. In een rapport van het Amerikaanse Ministerie van Justitie bleek zelfs dat de misdaad op meer verlichte plekken juist was toegenomen i.p.v. afgenomen.

Een ander onderzoek betrof een ‘donkere-campus actie’ in Amerika. Hierbij doofde men de verlichting gedurende de hele nacht. Het gevolg was een opvallende daling van het vandalisme. Bij onderzoek naar de motieven en handelswijze van inbrekers blijkt verder dat licht voor hen handig is. Ze zijn immers verlost van de zaklamp die juist de aandacht kan trekken.

Wanneer een gebouw de hele nacht door verlicht wordt, valt het bijna niet meer op dat er iemand naar het gebouw toe loopt. Maar als het gebouw niet verlicht is en de bewegingsdetector schakelt een spot aan dan worden mensen gealarmeerd. Overigens, uit studies blijkt dat het grootste aantal inbraken overdag, in het volle licht gebeurt.

Te veel contrast in verlichting zorgt voor een onveilig gevoel. Beeld: Simon Bijlsma


Proef met vleermuisvriendelijke verlichting in Utrecht

Geplaatst: 5 april 2013
Thema: Ecologie / Openbare verlichting / Sociale veiligheid

De gemeente Utrecht gaat een proef houden met vleermuisvriendelijke verlichting, ofwel de ‘batlamp‘, in het Spoorzoompark in Overvecht. Dat schrijft milieuwethouder Mirjam de Rijk in een brief aan de gemeenteraad over lichthinder.

De bewoners in Overvecht vinden het …


Campus Eindhoven onderzoekt verlichting

Geplaatst: 16 september 2012
Thema: Sociale veiligheid

In Eindhoven is een leuk onderzoek uitgevoerd naar sociale veiligheid en licht. Op de campus in Eindhoven is een weg aangelegd met verschillende soort lampen die aangepast konden worden. Er werd onderzocht waar mensen graag het meeste licht willen hebben. …


Twente: ‘Donker waar mogelijk, licht waar nodig’

Geplaatst: 16 september 2012
Thema: Economie / Openbare verlichting / Sociale veiligheid

In Twente hebben negen deelnemende gemeenten een model-nota Licht en Donkerte opgesteld met als uitgangspunt: Donker waar mogelijk, licht waar nodig.

In de tweede fase wordt dit uitgewerkt in de afzonderlijke gemeenten (Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand, Borne, Dinkelland, Hellendoorn, Almelo, Enschede …


Unieke straatlantaarns Elspeet

Geplaatst: 16 februari 2009
Thema: Openbare verlichting / Sociale veiligheid

Uit Nieuwsblad De Band (2-2-09):

Donderdagmiddag 29 januari werd de nieuwe energiezuinige fietspadverlichting langs beide zijden van de Uddelerweg, in Elspeet, in gebruik genomen. Wethouder van der Geest heeft de verlichting symbolisch ‘aangezet’.

Dit deed de wethouder door de laatste …


Inbrekers slaan vaker bij daglicht hun slag

Geplaatst: 5 juli 2003
Thema: Onderzoek / Sociale veiligheid

Uit De Volkskrant van 03.07.03:
“De inbreker van tegenwoordig is niet langer de duistere schim die ’s nachts op pad gaat om, bijgelicht door een zaklamp, zijn slag te slaan. Hij doet dat overdag en vooral als de r in …


Black-out in Amsterdam

Geplaatst: 8 november 2002
Thema: Platform Lichthinder / Sociale veiligheid

Platform Lichthinder reageert op de berichten in de media na de stroomstoring in Amsterdam op 6 november j.l.

Ingezonden brief naar diverse kranten:

 

Black-out in Amsterdam

In de berichtgeving over het uitvallen van de elektriciteit in Amsterdam werden direct


Alleen licht wanneer het nodig is


In Delft wordt gebruik gemaakt van ‘slimme’ fietspaden in het recreatiegebied Kerkpolder. Het systeem registreert wanneer een fietser of wandelaar het gebied benadert en voert het lichtniveau vervolgens langzaam op (om dieren niet af te schrikken). Als de bezoeker het park binnengaat zijn de lampen al aan en na het verlaten gaan ze weer uit. Dat bespaart energie, geeft nachtdieren rust en voorkomt lichthinder.
Het blad Fietsverkeer schreef in 2009 over dynamische fietsverlichting. Lees het artikel hier.

Verder lezen

Onderzoeksrapportage Dichterswijk Utrecht (2004). Doel van het onderzoek is om na te gaan of openbare verlichting, die aan de praktijkrichtlijn NPR 13201-1 voldoet, ook wat betreft de beleving van de sociale veiligheid voldoende is.
Download


A Demonstration That the Claim That Brighter Lighting Reduces Crime Is Unfounded (2004). Artikel in The British Journal of Criminology dat aantoont dat méér verlichten niet automatisch zorgt voor méér veiligheid.
Download


Links

britastro.org/dark-skies/crime.html
Lighting & Crime Zeer uitgebreide (Engelse) website over de relatie tussen verlichting en criminaliteit.


© 2002- Platform Lichthinder