Sierverlichting

Beeld: Sotto le Stelle

Naast reclameborden en bedrijfspanden worden ook monumenten, torens en andere oude gebouwen met schijnwerpers verlicht. Deze verlichting gebeurt vrijwel zonder uitzondering van beneden af. Vaak wordt niet alleen het gebouw of brug belicht maar ook de hemel erboven. De gebruikte lampen zijn soms zo krachtig dat van kilometers afstand een cirkel van geel licht op de wolken erboven te zien is.

Toeristen slapen ‘s nachts

Monumentverlichting is meestal een zaak van de gemeente. Vaak wordt daarbij alleen gedacht aan de promotionele waarde van het verlichten. Belangrijk is dat ook het aspect lichthinder in acht wordt genomen. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om goed te richten, zodanig dat het monument verlicht wordt en niet de lucht er omheen.

Beeld: Sotto le Stelle

Vervolgens kan worden gekeken naar het wattage van de lampen. In plaats van zeer zware lampen kunnen misschien iets minder zware lampen worden gebruikt. Dit levert niet alleen een energiebesparing op, maar ook een vriendelijkere verlichting: de schaduwwerking op het monument wordt minder sterk en het geheel ziet er vaak fraaier uit.

Verder zou ook bij monumenten na een bepaald tijdstip de verlichting uit kunnen. Na ongeveer 23.00 uur is het aantal mensen dat het monument ziet zo gering dat verlichten eigenlijk niet meer nodig is. Er zijn ‘s nachts nauwelijks toeristen en degenen die op pad zijn, hechten juist aan duisternis, bijvoorbeeld astronomen.

Tuinverlichting

Veel huizen hebben een lamp bij de voordeur of de garage, zodat je ‘s nachts het slot van de deur kunt vinden. Sfeerverlichting in de tuin of uitgebreide Kerstverlichting komt ook steeds vaker voor. Op zich heel fraai, maar niet altijd even goed afgestelde verlichting.

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een lamp bij de voordeur of in de tuin: zorg dat er geen licht omhoog wordt gestraald en zorg dat je niet wordt verblind door de lamp. Binnen heb je ook geen kale peer hangen waar je recht inkijkt. Ook buiten kun je het beste een lamp kopen die het pad of de voordeur verlicht, maar niet recht in je gezicht schijnt.

Beeld: Sotto le Stelle.

Let er verder op dat de verlichting na een bepaalde tijd uitgaat, door middel van een simpele tijdschakelaar. Hierdoor brandt de verlichting alleen als het nodig is en niet als u in bed ligt. Uit veiligheids-oogpunt is het trouwens beter een lamp te installeren die aangaat wanneer er iemand in de tuin beweegt, dan een lamp die continu brandt. Het scheelt u veel energie, er is geen lichthinder en het is voor eventuele inbrekers veel vervelender: ze vallen meer op.

Voordeurverlichting

Enkele tips voor het gebruik van buitendeurlantaarns:

Verlicht alleen hetgeen u wilt verlichten. Zorg dat er geen directe uitstraling naar de hemel en de zijkanten ontstaat. U kunt uw buitenlicht blinderen zoals een kopspiegellamp, zodat uw gasten niet worden verblind.

Gebruik een minimum aantal lampen. Gebruik het buitenlicht nooit om uw erf uit te lichten, het is géén straatlantaarn.

Verlicht alleen wanneer het nodig is. Gebruik een tijdschakelaar alleen om de buitenlamp in te schakelen als de deurbel afgaat en om deze lamp weer uit te schakelen na twee of drie minuten.

Gebruik een minimum aan lichtsterkte: gebruik een zo laag mogelijk wattage.


Milieudefensie dooft lampen van notoire verlichters

Geplaatst: 23 december 2011
Thema: Reclameverlichting / Sierverlichting / Terreinverlichting

Milieudefensie Haarlem heeft eind oktober bij verschillende panden voor enige tijd de natuurverstorende en energieverspillende gevelverlichting uitgedaan.

De afdeling wil hiermee bedrijven die met schijnwerpers hun panden ’s nachts onnodig in het licht laten baden, even ‘een handje helpen’. Want met gevelverlichting kan ook milieuvriendelijk omgegaan worden.

Voorjaar 2011 verzocht Milieudefensie Haarlem per brief aan 40 eigenaren en huurders van panden om hun gevelverlichting voortaan om uiterlijk 23.00 uur uit te schakelen (‘s zomers 24.00 ). Ook werd, om ‘strooilicht’ te voorkomen, op betere afstelling van lamparmaturen en spaarlampen aangedrongen. Vanwege eventuele beveiliging werd geadviseerd om omlaag-gerichte i.p.v. omhoog schijnende verlichting te gebruiken, liefst met bewegingsmelders.

De afdeling kreeg 7 zeer positieve reacties op de brieven. Die staan op de gemeentelijke website de Groene Mug. De gevelverlichtingsactie werd uitgevoerd bij Haarlemse ondernemers die niet of negatief reageerden op de actiebrief … Lees verder


Platform Lichthinder schrijft bouwmarkten aan

Geplaatst: 28 september 2008
Thema: Platform Lichthinder / Sierverlichting

Platform Lichthinder heeft een groot aantal hoofdkantoren van bouwmarkten, tuincentra en winkelketens aangeschreven met de oproep om duisternis-vriendelijke armaturen voor buiten– en tuinverlichting te gaan inkopen en verkopen. Vrijwel nergens in Nederland zijn laagdrempelige en goedkope duisternis-vriendelijke armaturen te koop. Hierdoor neemt de lichthinder en lichtvervuiling in Nederland nog steeds toe, zelfs vanuit de achtertuinen.

Omdat de inkoop van artikelen vaak centraal geregeld is, zijn ondermeer Praxis, Formido, Brico, Gamma, Karwei, Bouwmaat, Fixet, Hubo, Doeland, Big Boss, Multimate en Hornbach aangeschreven. Daarnaast heeft het Platform ook de grootwinkelketens Kwantum, Blokker, Leen Bakker, Massive, Intratuin en Makro een brief gestuurd met het verzoek om reactie. Wij houden ons aanbevolen voor namen en adressen van andere winkelketens die aangeschreven zouden kunnen worden.… Lees verder


Platform Lichthinder geeft tuinverlichtings folder uit

Geplaatst: 25 februari 2008
Thema: Platform Lichthinder / Sierverlichting

Platform Lichthinder heeft een folder gemaakt met tips over het toepassen van tuinverlichting. Het komt vaak voor dat verkeerd afgestelde lampen voor hinder zorgen bij buren, of onnodig branden. De folder geeft praktische richtlijnen en laat zien hoe eenvoudig het is om verantwoord te verlichten.

De folder is tijdens de afgelopen Nacht van de Nacht verspreid en is via onze website te downloaden. Mocht u interesse hebben in de papieren versie van de folder, dan kunt u contact met ons opnemen.

Download de folder als kleine pdf (424 KB) of grote pdf (5,6 MB).… Lees verder


Eindhoven doet het licht ‘s nachts uit

Geplaatst: 20 oktober 2007
Thema: Openbare verlichting / Reclameverlichting / Sierverlichting / Wetgeving

Uit De Volkskrant van 19 oktober j.l.:

In de Lichtstad moet in de toekomst om 11 uur reclame– en sierverlichting uit. Straatlicht wordt vervangen door energiezuinig licht.

‘Eindhoven moet de eerste stad van Nederland worden waar ‘s nachts het licht uitgaat’, zegt de Eindhovense wethouder Mary Fiers van Wonen en Ruimte. Het klinkt alsof de Lichtstad, groot geworden door de gloeilamp en bekend om de jaarlijkse Lichtjesroute, zijn historie en imago verloochent. Niets is minder waar, meent Fiers. ‘Eindhoven heeft natuurlijk dat lichtimago van Philips. Maar daarnaast is er ook het imago van technologische vernieuwing.’

De oproep van minister Cramer van Milieu aan gemeenten om het licht te dimmen, is in Eindhoven niet aan dovemansoren gericht. Bij de ‘aanlichting’ van gemeentegebouwen gaat om 11 uur ‘s avonds al de lichtschakelaar uit. Maar het gemeentebestuur wil ook dat bedrijven ‘s avonds … Lees verder


Nederlanders willen einde aan nachtelijke reclameverlichting

Geplaatst: 17 oktober 2007
Thema: Esthetiek / Onderzoek / Reclameverlichting / Sierverlichting

Negen van de tien Nederlanders willen dat reclameverlichting en sierverlichting voortaan na 12 uur ‘s nachts uitgaan. Dit om energie te besparen en lichtvervuiling tegen te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek onder duizend Nederlanders dat onderzoeksbureau Tangram heeft uitgevoerd. Opdrachtgevers van het onderzoek, Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties, roepen de overheid op om zo snel mogelijk reclame– en sierverlichting na 12 uur ‘s nachts aan te pakken.

De Nederlander zit niet te wachten op nachtelijke reclameverlichting zoals reclamemasten en nachtelijke sierverlichting zoals het aanlichten van kerken, monumenten, gemeentehuizen en kantoorpanden. Respectievelijk 88,9 procent (reclameverlichting) en 86,5 procent (sierverlichting) vindt het een goed idee als deze verlichting voortaan ‘s nachts uitgaat.

De ondervraagden willen in ruime meerderheid (77 procent) dat de overheid regels gaat opstellen om de toename van nachtelijke reclame– en sierverlichting te stoppen. Slechts 8 … Lees verder


Sydney voor een uur donker

Geplaatst: 7 april 2007
Thema: Reclameverlichting / Sierverlichting

Vorige week is Sydney (Australië) voor één uur in het donker gezet. De stad en een groot aantal bedrijven doofden de sier– en reclameverlichting tijdens de zogenaamde Earth Hour. Milieuorganisaties wilden hiermee aandacht vragen voor de klimaatverandering. Een paar voor– en na-foto’s:


Bron: news​.bbc​.co​.ukLees verder


Milieufederatie wil bewuste verlichting Nijmegen

Geplaatst: 12 mei 2006
Thema: Sierverlichting

Van de site van de Gelderse Milieufederatie:

De GMF heeft in een brief de gemeente Nijmegen opgeroepen om in navolging van gemeenten als Ede, Apeldoorn en Zutphen terughoudend om te gaan met kunstlicht. Directe aanleiding vormt het lichtproject in het parkje van het Keizer Karel Plein dat vorig jaar nog genomineerd werd als een van de mooiste donkere plekjes van Gelderland.

Elk jaar is er in Nederland drie procent meer kunstlicht dat het ervaren van de oerkwaliteit duisternis en het zien van een sterrenhemel steeds moeilijker maakt. Dieren en mensen hebben er ook echt last van.

Ook in Nijmegen komt er steeds meer licht. De fietsbrug straalt fel de hemel in, de Donjon baadt in het licht, steeds meer kantoorpanden van advocaten en makelaars worden ‘s avonds en ‘s nachts aangelicht en komen er lichtprojecten die de parken in … Lees verder


Bewoners verzetten zich tegen nieuwe flatverlichting

Geplaatst: 25 augustus 2005
Thema: Sierverlichting / Terreinverlichting

Afgelopen maart is de galerijverlichting van een groot wooncomplex in Zeist aangepast wegens nieuwe brandweereisen. Een aantal bewoners is niet blij met de toegenomen lichtintensiteit en is een actiegroep begonnen. Van hun site:

De straat Warande is een gezellig wooncomplex in een bosrijk gedeelte van de gemeente Zeist. Er zijn 206 huisnummers met ruim 800 bewoners verspreid over twee L-vormige flats. Wegens nieuwe brandweereisen is de normale galerijverlichting zeer sterk verhoogd met minimaal een factor 5. Op het complex waant men zich overal in 10 Lux die ook direct de buitenlucht verlicht. De verlichting is niet anders opgehangen bij de ombouw, zodat bewoners op galerij en in portiek aan felle verlichting op gezichtshoogte worden blootgesteld.

De reden van deze strenge eisen is de zeer grote bewoningsdichtheid van onzelfstandige wooneenheden cq. studentenhuizen. Dus verving woningcorporatie SSHU uit kostenbesparing op alle plekken … Lees verder


Blauwe brug weer donker

Geplaatst: 11 februari 2003
Thema: Sierverlichting

Na jaren van aktievoeren door de Belgische Vereniging voor Sterrenkunde is het gelukt om de zware schijnwerpers op de Vredesbrug in Willebroek te laten doven. Na contacten met Animal, de milieu-inspectie en de gemeente heeft de beheerder — NV Zeekanaal — besloten de verlichting te doven vanaf 15 februari. Ook hebben ze gesteld dat voor nieuwe verlichtingsprojecten steeds advies van de Vereniging voor Sterrenkunde zal worden ingewonnen.

De verlichting van de Vredesbrug bestaat uit acht uiterst krachtige schijnwerpers van 1.800 watt die pal op de hemel zijn gericht. Vier schijnwerpers stralen recht omhoog, vier in een hoek van 45 graden. Gezien de open constructie, gaat het grootste deel van het licht verloren. De intensiteit is bovendien vele malen hoger dan deze van de openbare verlichting. De gebruikte schijnwerpers zijn Philips Arena Visions en zijn ontworpen om sportvelden mee te verlichten … Lees verder


KPN licht-toren minder fel

Geplaatst: 26 november 2002
Thema: Sierverlichting

Na drie onderzoeken en veel buurtrumoer heeft KPN besloten de lampen op haar kantoor naast de Erasmusbrug in Rotterdam minder te laten flikkeren.

Zie het artikel uit de NRC van 26 november j.l.… Lees verder


Hoe verlicht ik mijn tuin?

Platform Lichthinder heeft een folder gemaakt met tips over het toepassen van tuinverlichting. Het komt vaak voor dat verkeerd afgestelde lampen voor hinder zorgen bij buren, of onnodig branden. De folder geeft praktische richtlijnen en laat zien hoe eenvoudig het is om verantwoord te verlichten.
Download de folder (kleine pdf, 424 KB)
Download de folder (grote pdf, 5,6 MB)

De Beilerstraat in Assen

     

De Beilerstraat in Assen kent een aantal zeer fors verlichte villa’s...
Foto’s: Rudi van der Woude

Verder lezen

Algemene Richtlijn Betreffende Lichthinder: Deel 3: Aanstraling van gebouwen en objecten buiten (2004). Deze richtlijnen vormen een aanvulling op de algemene richtlijnen die in Deel 1 zijn opgenomen en op Deel 2 Terreinverlichting. Bestellen kan op de site van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde


© 2002- Platform Lichthinder