Platform Lichthinder

Beeld: Elliot Moore

Zonder licht geen leven. Zonder duisternis geen rust.
Licht is zeer nuttig overdag. Teveel licht ‘s nachts is schadelijk.
Platform Lichthinder staat voor het behoud van duisternis als een kwaliteit van onze leefomgeving.

We hebben het over lichthinder bij overlast in de vorm van verblinding of verstoring door kunstlicht en over lichtvervuiling bij overmatig verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving door kunstlicht.

Waarom vinden wij dat lichthinder moet worden aangepakt?

  • Lichtverspilling is onnodige verspilling van energie en geld.
  • Verblinding door licht leidt tot menselijke en dierlijke verkeersslachtoffers.
  • Meer licht zorgt voor meer licht. Om op te vallen wordt steeds meer licht geïnstalleerd.

Waarom vinden wij de nachtelijke duisternis belangrijk?

  • Een donkere nacht zorgt voor rust en een regelmatige biologische klok van mensen en dieren.
  • Het zicht op de sterren is een wezenlijk onderdeel van onze leefomgeving. In Nederland groeien de meeste kinderen op zonder ooit de Melkweg te hebben gezien.
  • Nederland is een van de meest verlichte plekken op aarde. Donkerte is schaars en heeft bescherming nodig.

Platform Lichthinder is sinds 2000 de Nederlandse vertegenwoordiger van de International Darksky Association. Het platform biedt informatie en steun aan zowel burgers en belangenorganisaties als ook aan publieke en private organisaties bij vragen en conflicten over lichthinder.

Daarnaast komt Platform Lichthinder als belangenorganisatie ook zelfstandig op voor het behoud van duisternis als een (oer)kwaliteit van onze leefomgeving en participeert in overleg tussen landbouworganisaties en natuur en milieuorganisaties.

Nederland is één van de meest lichtvervuilde gebieden ter wereld en deze vervuiling groeit met meer dan 5% per jaar. Het Platform Lichthinder wil deze ontwikkeling ter discussie stellen en waar mogelijk tegengaan of in goede banen leiden.


Doven snelwegverlichting onverstandig?

Geplaatst: 1 september 2013
Thema: Gezondheid / Onderzoek / Openbare verlichting / Platform Lichthinder / Verkeersveiligheid

Afgelopen week was er in de media opnieuw aandacht voor het voornemen van Rijkswaterstaat om de verlichting te doven op een groot aantal snelwegen. Volgens het Slaap– en Waak onderzoek (NSWO) zou dit onverantwoorde veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Platform Lichthinder zet de feiten op een rij.

Rijkswaterstaat heeft onderzoek laten uitvoeren voordat ze dit deden: een literatuuronderzoek en een analyse van alle ongelukken op snelwegen in Nederland. Conclusies: verlichting op snelwegen maakt het ietsje minder gevaarlijk. Er zijn relatief nog steeds meer ongelukken bij nacht en op verlichte wegen weer wat minder. Op de wegvakken waar de maatregel van kracht wordt vallen nu 12 doden per jaar in het duister (overdag 13, in totaal dus 25). Rijkswaterstaat schat dat er een verhoging van 0,3 doden per jaar zal zijn.

De Nederlandse snelwegen zijn erg druk bereden en er wordt daarom … Lees verder


ISS-foto’s Andre Kuipers verwerkt tot megakaart

Geplaatst: 17 augustus 2013
Thema: Onderzoek / Platform Lichthinder

Het was een gigantische klus, maar het is gelukt: de duizenden foto’s van Nederland die André Kuipers heeft gemaakt, zijn aan elkaar genaaid tot één grote foto van Nederland bij nacht.

In samenwerking tussen het RIVM, Sotto le Stelle en de Universiteit van Amsterdam is een selectie gemaakt van de foto’s uit het ISS. Ze zijn vervolgens bewerkt, zoals onthoeken en geocodering, waarna het bestand geconverteerd is in een webservice, waarbij een combinatie met verschillende achtergrondkaarten mogelijk is.

Het Nightpod systeem, waar een deel van de foto’s mee is gemaakt, is speciaal ontwikkeld voor opnamen bij weinig licht, zodat een lange sluitertijd mogelijk is zonder bewegingsonscherpte te krijgen.

Klik voor vergroting

Het totaalbeeld is ook toegevoegd aan de Atlas Leefomgeving. Deze online atlas van Nederland biedt informatie over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving. Doordat de afbeeldingen nu in … Lees verder


Andre Kuipers te gast op ledendag Platform Lichthinder

Geplaatst: 20 mei 2013
Thema: Platform Lichthinder / Sterrenkunde

Afgelopen zaterdag hield Platform Lichthinder haar jaarlijkse ledendag in de Utrechtse Sterrenwacht Sonnenborgh. Dit jaar was André Kuipers te gast en hield een uitgebreid verhaal over zijn verblijf in het ISS en de foto’s die hij maakte van Nederland bij nacht. Ook werd een foto van Nederland onthuld die is samengesteld uit verschillende losse foto’s die André Kuipers van ons land maakte.

We kijken terug op een zeer geslaagde dag!

Verslag van de dag:

     

De middag begon met de algemene ledenvergadering

     

Wim Schmidt vertelt hoe hij anderhalf jaar geleden André Kuipers heeft benaderd met de vraag om foto’s vanuit de ISS te maken

     

André Kuipers geeft een uitgebreid verslag van zijn verblijf in het ISS

     

Hij vertelt over het fotograferen van de aarde

     

Na de lezing is er vraag & antwoord met het publiek

     

Dorien Lolkema van het RIVM vertelt … Lees verder


De Zwarte Lamp uitgereikt aan Rijkswaterstaat

Geplaatst: 13 februari 2013
Thema: Openbare verlichting / Platform Lichthinder / Verkeersveiligheid

Op 25 januari is De Zwarte Lamp 2012 uitgereikt aan Rijkswaterstaat. Ze hebben de prijs gewonnen vanwege hun voornemen om snelwegverlichting in de nachtelijke uren uit te schakelen. Het is de eerste keer dat deze prijs werd uitgereikt.

     

Aad de Winter (Rijkswaterstaat) en juryleden Rob Trieling, René Marchand, Wim Schmidt en Trudy Heemskerk

Volgens de jury is het besluit van Rijkswaterstaat een doorbraak. “Er is moed voor nodig, daar Rijkswaterstaat ook verantwoordelijk is voor de veiligheid op de weg. Het idee dat minder of geen verlichting automatisch tot onveiligheid leidt, doorbreekt Rijkswaterstaat met deze maatregel. Daarnaast is het effect groot als de maatregel over heel Nederland uitgerold zal worden en is het een voorbeeld voor andere instellingen en overheden.”

Namens Rijkswaterstaat ontving projectmanager Verlichting Aad de Winter de prijs, een beeldje van een zwarte lamp, uit handen van juryvoorzitter René … Lees verder


Reclamebord Den Haag gedoofd na buurtprotest

Geplaatst: 7 januari 2013
Thema: Gezondheid / Platform Lichthinder / Reclameverlichting

Platform Lichthinder adviseerde eind vorig jaar over een lichthinder-kwestie in Den Haag. Daar plaatste een school een groot verlicht reclamebord op het dak dat voor lichtoverlast zorgde. Dankzij een buurtactie wordt de verlichting nu ‘s avonds gedoofd.

De vraag:
Sinds kort is aan de overkant de Europese School gevestigd. Ze hebben een groot reclamebord op het dak gezet dat fel wordt verlicht. De weerkaatsing van het licht schijnt bij ons naar binnen. Het licht brandt in de donkere uren 7 dagen per week. In deze omgeving wonen veel vogels en vleermuizen die net als de bewoners veel last hebben van het licht.

We gaven als advies:
Er zijn twee wegen te bewandelen: Probeer zoveel mogelijk burgers achter een actie richting gemeente en school te krijgen. Hoe meer mensen een petitie of iets dergelijks ondertekenen of zelf een mail sturen aan Lees verder


Documentaire The City Dark online te bekijken

Geplaatst: 6 januari 2013
Thema: Gezondheid / Platform Lichthinder

Afgelopen Nacht van de Nacht presenteerde Platform Lichthinder de première van de Amerikaanse documentaire The City Dark, in publiekssterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. De film is nu online te bekijken.

In de film vraagt maker Ian Cheney zich af wat we verliezen als we de nacht verliezen. Hij bezoekt astronomen, kanker-onderzoekers, milieuactivisten en filosofen en onderzoekt onze relatie met licht en duisternis.

Bekijk de film hieronder of op: pbs​.org/​p​o​v​/​c​i​t​y​d​a​r​k​/​f​u​l​l​.​php

Lees verder


De Zwarte Lamp gewonnen door Rijkswaterstaat

Geplaatst: 5 januari 2013
Thema: Openbare verlichting / Platform Lichthinder

De winnaar van De Zwarte Lamp 2012 is bekend! De prijs wordt uitgereikt aan Rijkswaterstaat, voor hun voornemen om snelwegverlichting in de nachtelijke uren uit te schakelen.

De Zwarte Lamp is een nieuwe prijs en wordt door Platform Lichthinder uitgereikt aan het product, concept of bedrijf dat als beste de duisternis in Nederland heeft bevorderd. Duisternis wordt steeds meer verdrongen door toenemende nachtelijke kunstverlichting. Dat heeft nadelige effecten op de gezondheid van mens en natuur. Hoopgevend is dat er steeds meer aandacht komt voor dit probleem en dat er steeds vaker verlichting wordt ontwikkeld die te grote verspreiding van nachtelijk licht terugdringt. Ter stimulatie hiervan looft Platform Lichthinder elk jaar De Zwarte Lamp uit.

De bijdrage van Rijkswaterstaat is uit de publieksinzendingen gekozen en behelst het voornemen om de wegverlichting ‘s nachts waar mogelijk uit te schakelen. Het besluit is … Lees verder


Foto-expo Andre Kuipers te zien in UvA

Geplaatst: 4 januari 2013
Thema: Platform Lichthinder / Sterrenkunde

De tentoonstelling met foto’s van André Kuipers die Platform Lichthinder samenstelde, is de komende twee maanden te zien in de bètafaculteit op het Science Park in Amsterdam. De foto’s van nachtelijk Nederland worden ook gebruikt in het lesprogramma.

In het UvA Nieuws staat het volgende erover:
Tijdens zijn recordbrekende verblijf aan boord van het ruimtestation ISS maakte ESA astronaut André Kuipers talrijke foto’s van de aarde. Enkele daarvan worden nu gebruikt in het onderwijs van de GIS-studio van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). De prachtige foto’s zijn ook onderdeel van een reizende tentoonstelling die tot februari 2013 te bezichtigen is bij de bètafaculteit van de UvA.

De tentoonstelling toont foto’s van Nederland bij nacht en illustreert de grote hoeveelheid lichtbronnen die de nachtelijk hemel boven Nederland vervuilen. Dezelfde afbeeldingen worden ook … Lees verder


Platform Lichthinder organiseert bijzondere avond op de Nacht van de Nacht

Geplaatst: 18 oktober 2012
Thema: Platform Lichthinder / Sterrenkunde

Volgend weekend organiseren wij een bijzondere avond tijdens de Nacht van de Nacht. Zaterdag 27 oktober presenteren wij de resultaten van Project Nachtwacht, de samenwerking met André Kuipers die foto’s van Nederland bij nacht heeft gemaakt.

De tien meest bijzondere foto’s zullen worden getoond in een expositie. Meer beelden van Kuipers en uitleg erover komen aan bod in een lezing van Wim Schmidt. Daarnaast beleeft de lichthinder-documentaire The City Dark haar première op deze avond. Locatie is de Utrechtse sterrenwacht Sonnenborgh. Je bent van harte uitgenodigd!

Nederland vanuit de ISS
Vanuit de ISS heeft André Kuipers gedurende een half jaar duizenden foto’s gemaakt van Nederland bij nacht. Tien van de mooiste beelden zijn te bezichtigen in een mini-expositie. Wil je meer weten over wat de foto’s vertellen over lichthinder in ons land? Bezoek dan de lezing van Wim Schmidt.… Lees verder


Rijkswaterstaat stopt met snelwegverlichting

Geplaatst: 30 september 2012
Thema: Economie / Openbare verlichting / Platform Lichthinder / Verkeersveiligheid

Rijkswaterstaat stopt vanaf maart 2013 met het verlichten van een aantal snelwegen. Door het licht ’s nachts uit te zetten bespaart Rijkswaterstaat op de energiekosten en hoeft er minder onderhoud aan de lichtmasten te worden gepleegd.

In de regel geldt dat het licht op het rijkswegennet wordt uitgezet tussen 21:00 en 05:00 uur. Op de drukste wegen en de knooppunten wordt het licht vanaf 23:00 uur uitgezet. Het licht gaat niet overal standaard uit. Op de delen van het weggennet met zogenoemde ‘rijtaakverzwarende omstandigheden’, bijvoorbeeld omdat er sprake is van een scherpe bocht of een korte invoegstrook, blijft het licht gewoon aan. Ook in tunnels blijft het licht aan.

Na het doorvoeren van deze maatregel zal de weggebruiker merken dat het licht alleen nog aan staat op de drukste momenten van de dag: in de spits. Tussen 21:00 uur en … Lees verder


Beleef de nacht tijdens de Nacht van de Nacht!

Geplaatst: 30 september 2012
Thema: Esthetiek / Platform Lichthinder

Op 27 oktober vindt de Nacht van de Nacht plaats. Op honderden plaatsen in Nederland worden activiteiten georganiseerd die de schoonheid van echte duisternis benadrukken.

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement en wordt dit jaar voor de achtste keer gehouden. De organisatie is in handen van De Natuur en Milieufederaties in samenwerking met Natuur & Milieu.

Platform Lichthinder zal ook actief zijn en in Utrecht een bijzondere avond organiseren. Binnenkort meer!

Meer info: nachtvandenacht​.nlLees verder


Welke stad heeft Andre Kuipers hier gefotografeerd?

Geplaatst: 28 september 2012
Thema: Onderzoek / Platform Lichthinder

André Kuipers en zijn collega’s hebben tijdens hun verblijf in de ISS tienduizenden foto’s gemaakt van bijzondere plekken op aarde. Van veel beelden hebben we kunnen achterhalen om welke locatie het gaat. Maar van een aantal foto’s is onduidelijk wat ze precies laten zien.

Weet jij om welke steden het gaat op deze foto’s? Laat het weten, onderaan in de reacties. Bedankt, ook namens André!… Lees verder


Plannen voor Nederlands duisternispark

Geplaatst: 16 september 2012
Thema: Ecologie / Esthetiek / Platform Lichthinder / Sterrenkunde

In het noorden van land zijn er diverse initiatieven om te komen tot een zogenaamd International Dark Sky Park.

In een Dark Sky Park is het donker en moet het donker blijven. Er worden activiteiten geïnitieerd om van de plaatselijke duisternis te genieten, zoals sterrenkijkavonden. Platform Lichthinder is benaderd om mee te werken en daar zijn de eerste stappen in gezet.

De Waddeneilanden behoren tot het donkerste gebeid in Nederland en op initiatief van een locale recreatieondernemer op Terschelling is het idee geboren om van de Boschplaat het eerste Dark Sky Park van Nederland te maken. De Boschplaat is het oostelijk deel van Terschelling. Er woont niemand, er is geen verlichting en het is een prachtig Europees beschermd natuurreservaat van Staatsbosbeheer. Er wordt onderzocht hoe donker het gebied precies is, waar hinderlijke verlichting staat en of daar wat aan te … Lees verder


Wie verdient dit jaar De Zwarte Lamp?

Geplaatst: 23 juli 2012
Thema: Platform Lichthinder

Welk product, concept of bedrijf heeft dit jaar als beste de duisternis in Nederland bevorderd? Platform Lichthinder is op zoek naar kandidaten voor De Zwarte Lamp, een prijs die we jaarlijks gaan uitreiken aan de beste bijdrage aan een donkere nacht!

Platform Lichthinder staat voor het behoud van duisternis als kwaliteit van onze leefomgeving. Eind dit jaar loven wij een prijs uit voor de beste bijdrage om dit doel te bereiken.

Die bijdrage kan van alles zijn: een plan, een nieuw product, een concept of een bestuurlijk besluit. Denk aan verlichting van openbare ruimten, sportterreinen, kassen, maar ook aan reclame-, tuin– en terreinverlichting.

Een deskundige jury beoordeelt de ingezonden oplossingen op originaliteit, effectiviteit en potentie.

Denk je dat jij of jouw bedrijf kans maakt, of ken je potentiële winnaars? Stuur je suggestie dan in! Inzenden kan tot 1 december 2012. … Lees verder


Platform Lichthinder via Twitter en Facebook

Geplaatst: 8 maart 2012
Thema: Platform Lichthinder

Automatisch op de hoogte blijven over duisternisbescherming, lichthinder en ons platform? Volg Platform Lichthinder dan via Twitter en Facebook:

Twitter: @Lichthinder twitter​.com/​#​!​/​L​i​c​h​t​h​i​n​der

Facebook: facebook​.com/​p​a​g​e​s​/​P​l​a​t​f​o​r​m​-​L​i​c​h​t​h​i​n​d​e​r​/​2​2​2​1​8​1​3​4​4​4​7​3​045Lees verder


Zo help je de duisternis


Vereniging Platform Lichthinder faciliteert het verzet tegen lichtvervuiling. Ook actief worden? Lees hier hoe.

Buitenland

darksky​.org
International Dark-Sky Association Amerikaanse lichthinder-organisatie


darkskysociety​.org
The Dark Sky Society Amerikaanse lichthinder-organisatie


britastro​.org/​d​a​r​k​-​s​k​ies
Campaign for Dark Skies Britse astronomie-organisatie


lichthinder​.be
Werkgroep Lichthinder van de Belgische Vereniging voor Sterrenkunde


lightpollution​.it
Pierantonio Cinzano Italiaanse lichthinder-onderzoeker


astro​.sci​.muni​.cz/​p​u​b​/​h​o​l​lan
Jan Hollan Tjechische lichthinder-onderzoeker

© 2002- Platform Lichthinder