Plannen voor Nederlands duisternispark

Geplaatst: 16 september 2012
Thema: Ecologie / Esthetiek / Platform Lichthinder / Sterrenkunde

In het noorden van land zijn er diverse initiatieven om te komen tot een zogenaamd International Dark Sky Park.

In een Dark Sky Park is het donker en moet het donker blijven. Er worden activiteiten geïnitieerd om van de plaatselijke duisternis te genieten, zoals sterrenkijkavonden. Platform Lichthinder is benaderd om mee te werken en daar zijn de eerste stappen in gezet.

De Waddeneilanden behoren tot het donkerste gebeid in Nederland en op initiatief van een locale recreatieondernemer op Terschelling is het idee geboren om van de Boschplaat het eerste Dark Sky Park van Nederland te maken. De Boschplaat is het oostelijk deel van Terschelling. Er woont niemand, er is geen verlichting en het is een prachtig Europees beschermd natuurreservaat van Staatsbosbeheer. Er wordt onderzocht hoe donker het gebied precies is, waar hinderlijke verlichting staat en of daar wat aan te doen is.

Ook wordt overleg gevoerd met de gemeente en Staatsbosbeheer hoe we tot de instelling van een dergelijk park kunnen komen. Lokale ondernemers worden enthousiast gemaakt om speciale arrangementen voor sterrenliefhebbers aan te bieden, zoals het doven van de lampen bij huisjes zodat mensen een kijker kunnen opstellen.

3 Reacties:

 1. Hannnah Ietswaart:

  Dwingeloo heeft op het punt van sterrenkijken een jarenlange traditie met het Planetron. Krachten bundelen, elkaar versterken zou heel mooi zijn. Noorderlicht zie je bijvoorbeeld beter op Terschelling.

 2. joh.:

  lAuwersmar idd groots watergebied. Beste plek om sterren te kijken buiten de eilanden om.

 3. Arie:

  de waddeneilanden (Boschplaat, Vliehors) zijn om meerdere redenen ideaal voor sterrenkijken: schone lucht, donkere lucht, meer heldere nachten, ….

  zelf heb ik sinds kort een kijker in Spanje staan, bestuurd vanuit Nederland; ik heb ooit een plan uitgewerkt om een astronomen-stad in Friesland in te richten; mooie naam voor een aantal caravans :-) dat plan is ooit bekeken door de provinciale overheid, maar werd niet gehoneerd

© 2002- Platform Lichthinder