Pier Ameland groen verlicht

Geplaatst: 9 juli 2006
Thema: Ecologie / Onderzoek

In 2004 werd een studie afgesloten naar de effecten van de verlichting van boorplatforms op trekvogels. Trekvogels worden er door afgeleid en kunnen zo hun kostbare energievoorraad uitputten door rond te cirkelen. Studente Hanneke Poot van de Universiteit van Amsterdam vond uit dat wit licht, zoals dat op de platforms gebruikt wordt, tot 80% van de vogels beïnvloedde. Het beste resultaat had blauw en groen licht, waar maar 5% van de vogels op reageerde.

Uit de Leeuwarder Courant van 6 juli j.l.:

De pier bij Nes op Ameland krijgt bij wijze van proef lantaarnpalen die groen licht verspreiden. Vogels blijken van groen schijnsel minder last te hebben. De eerste groene lamp werd gisteren door Rindert Dankert van de Raad voor de Wadden – bij felle zon – gedemonstreerd aan minister Sybilla Dekker. Vogels kunnen van gangbare straatverlichting in het nachtelijk duister lelijk in de war raken.

De NAM heeft op boorplatforms al goede ervaringen op gedaan met vervanging van gele en rode lampen door groene. TNO wil nu op de Amelander veerdam kijken hoe ze daar bevallen. Volgens Dankert kan dan ook worden gemeten hoe de mensen de alternatieve lichtbron waarderen.

© 2002- Platform Lichthinder