Nieuwe straatverlichting Amsterdamse grachten

Geplaatst: 14 november 2005
Thema: Openbare verlichting / Platform Lichthinder

Vanaf volgend jaar worden de grachtenlantaarns in Amsterdam vervangen. De gemeente heeft de afgelopen jaren verbeterde lantaarns ontwikkeld met lagere energiekosten. Er zijn twee modellen waar de gemeenteraad uit kan kiezen: de Kroonlantaarn en de Ritterlantaarn. Als proef zijn aan de Herengracht vijf Ritterlantaarns en vijf Kroonlantaarns geplaatst. Eind januari 2006 wordt het definitieve besluit genomen en in februari de eerste nieuwe grachtenlantaarns geplaatst.

De nieuwe verlichting verschilt niet alleen qua uiterlijk met het huidige model lantaarn, ook het licht zelf is anders. Op dit moment worden de grachten verlicht met zacht, gelig licht. In de nieuwe situatie is gekozen voor kil, wit licht. Bovendien is het armatuur open, zodat het felle licht recht in je ogen schijnt wanneer je er langs loopt.

Platform Lichthinder reageerde in het AT5 Nieuws van 12 november jl. op de ‘verblindende’ verlichting en de keuze voor wit licht. De Telegraaf van 14 november schonk er ook aandacht aan.

© 2002- Platform Lichthinder