Meldpunt lichthinder kassen

Geplaatst: 6 maart 2005
Thema: Glastuinbouw / Wetgeving

De campagne “Laat het donker donker” staat deze maand in het teken van het verbeteren van de handhaving van de wet- en regelgeving in de glastuinbouw. Tot 1 april 2005 hebben kastelers de gelegenheid om schermen te installeren om lichtuitstoot via zijgevels van kassen tegen te gaan tot 95% (op een afstand van 10 meter) tussen zonsondergang en zonsopkomst. Een groot aantal kastelers voldoet inmiddels aan deze wettelijke maatregelen. Maar er zijn ook nog kassen zonder een goede zijafscherming.

De Stichting Natuur en Milieu en de provinciale Milieufederaties hebben een meldpunt opgezet om in kaart te brengen in welke gemeenten nog sprake is van overtreden. Hier is dus handhaving gewenst. Meldingen zullen vertrouwelijk worden behandeld. De gegevens worden alleen anoniem en op gemeentelijk niveau gepubliceerd. Begin april 2005 zullen de verzamelde gegevens worden aangeboden aan de verantwoordelijke instanties in de betreffende gemeentes.

5 Reacties:

 1. G van Vliet:

  Hallo,

  Wij wonen in Moerkapelle en ergeren ons in toenemende mate over de lichtvervuiling door kwekerijen/tuinders.

  Graag zouden wij zien dat het ’s nachts weer donker zou worden.

 2. HenK:

  verhuis of zoek een lefen

 3. Henkes:

  Goedendag,

  Het zou fijn zijn als wij ‘s-nachts in Bergschenhoek niet steeds wakker worden van een gele gloed die vanuit de kassen naar binnen schijnt.

  Ook wij willen graag een donkere nacht.

 4. Louise:

  Wij wonen in het buitengebied van den Bommel en kijken op de N59 (richting Oude Tonge). Sinds kort is het ’s nachts niet meer donker, wat onze nachtrust verstoort en waardoor je bijna geen sterren meer ziet. Het zijn de nieuwe(?) kassen, die dag en nacht verlicht zijn. OOK zijn de zijkanten niet afgeschermd; zelfs bij bewolkt weer zie je dus OOK overdag een flinke lichtstrook.
  Alhoewel er tegen de plannen van kassenuitbreiding actie is gevoerd en de gemeente beloofd heeft, dat er geen kassen bij zouden komen, zijn er blijkbaar toch kassen bijgekomen, waardoor er heel wat nachtrust/-donker wordt verstoord.

 5. Ton:

  @ HenK (verhuis of zoek een lefen):

  ZOEK EEN LERAAR NEDERLANDS !!

© 2002- Platform Lichthinder