Terug naar het forum

Lichtmasten

Geplaatst: 10 maart 2011

Er is een aanvraag ingediend om op de sportvelden die direct achter onze woning liggen 6 lichtmasten te plaatsen. Wat kunnen wij hiertegen doen. Ik heb op andere locaties gekeken en deze verlichting bezorgt ons aanzienlijke overlast.

Graag uw reactie.

M.vr.gr.
Peter van Dalen
De Meern Utrecht

2 Reacties:

 1. Gerard Hooiring:

  Er zijn richtlijnen vanuit de NSVV die het ontwerp van het lichtplan bepalen. De zijn gericht op masthoogte, armateur, lamp en de verspreiding van het licht daarvan op het grondoppervlak. Doelstelling is goede verlichting bij het sporten.
  Daarnaast zijn er bij de NSVV richtlijnen opgesteld hoe om te gaan met invallend licht bij de omliggende woningen. Doelstelling is overlast/lichthinder tegengaan.
  In het Activiteitenbesluit staat dat de lichtbron niet rechtstreeks (direct en indirect) op een woning mag schijnen. Dus niet de krant lezen met eigenverlichting uit.

  Het is nu de bedoeling dat aan het lichtplan (meestal opgesteld in het software programma Dialux) nog een extra module wordt gekoppeld, nl. een lichtHINDERplan. Zo kan je van te voren (dus voordat het geplaatst wordt) inzicht krijgen is m.n. de soort en stand van de armaturen, waardoor lichthinder voorkomen wordt.

  Als het dan geplaatst wordt moet er een opleveringscontrole komen of:
  a. de verlichting op het veld volgens de norm is
  b. de lichthinder in de omgeving binnen de norm is.

  Op deze manier blijf iedereen “gelukkig”

 2. Wim Schmidt:

  In navolging op bovenstaande vraag: heb je om verlichting te mogen plaatsen op een bestaand sportveld een wijziging van het bestemmingsplan nodig?

© 2002- Platform Lichthinder