LED-licht kan schadelijk zijn voor jonge ogen

Geplaatst: 15 november 2010
Thema: Gezondheid / Onderzoek

Het Franse agentschap voor voedselveiligheid, milieu, gezondheid en veiligheid (ANSES), heeft als eerste een onderzoek gepubliceerd naar de schadelijke effecten van LED-lampen (light emitting diode). ANSES heeft geconcludeerd dat sommige LEDs een zeker risico vormen voor onze ogen maar vooral ook voor de oogjes van kinderen.

LEDs die wit licht uitstralen en tevens een hoge proportie blauw licht bevatten, zijn tot wel 1000 maal helderder dan traditionele lichtbronnen. Die zeer hoge helderheid voelt niet alleen erg ongemakkelijk maar vormt ook nog eens een gevaar voor onze ogen. Deze LEDs vormen daarom een risico voor beroepsgroepen die veel worden blootgesteld aan LED-verlichting; maar ook mensen die reeds al erg gevoelig zijn voor licht; en voor kinderen omdat de ooglens daar nog in ontwikkeling is waardoor ze fel licht minder goed kunnen filteren.

Het ANSES beveelt aan om alleen LEDs die in dezelfde risicogroep vallen als traditionele lichtsystemen, beschikbaar te maken voor het grote publiek. Het OIVO deelt de mening van ANSES en pleit voor een verbod op het gebruik van potentieel schadelijke LEDs in consumentenproducten en vele producten die worden gebruikt binnen professionele sectors. Daarbij verwacht het OIVO van producenten om snel hun verantwoordelijkheid nemen en dat vooral speelgoed, kinderartikelen of andere producten die enigzins aantrekkelijk zijn voor kinderen, per direct worden gevrijwaard van dergelijke LEDs.

Het OIVO wijst fabrikanten en verdelers erop dat vanaf januari 2011 de nieuwe richtlijn betreffende de veiligheid van speelgoed, wettelijk van kracht wordt. Hierin wordt expliciet gesteld dat lichtbronnen en dus ook LEDs geen enkele gezondheidsgevaar of risico voor de ogen van kinderen mogen opleveren.

Het OIVO vraagt ook aan de Commissie voor de Veiligheid van de Consumenten om een advies te formuleren naar aanleiding van het rapport van ANSES. Eveneens vraagt het OIVO aan de Minister voor Duurzame Ontwikkeling, Klimaat, Energie en Consumentenzaken,Paul Magnette, om een standpunt te formuleren en actie te ondernemen naar aanleiding van hetzelfde rapport.

Download het rapport van ANSES

(Bron: oivo.be)

6 Reacties:

 1. chris van de vijver:

  Valt de kerstverlichting met led-lampjes in de risicogroep die gevaar voor de ogen kan opleveren?
  Wie kan me dat zeggen?

  Chris van de vijver

 2. Yvan Lissens:

  Een gekende batterijenfabrikant maakt zaklampen met een enkele led die ongelooflijk krachtig zijn voor hun kleine afmeting. Deze wit/blauwe ledlamp wordt bij ons op de werkvloer dikwijls gebruikt om iemands aandacht te trekken. (Gehoorbescherming maakt roepen nutteloos) . Ik ga mijn werkgever toch maar verwittigen dat ze dit beter niet meer doen.

  Grtz
  Yvan

 3. John:

  Dit verhaal is eigenlijk niet helemaal correct, want het is gebaseerd op de verouderde type LEDs.
  De eerste typen LED lampjes waren alleen mogelijk in de typische blauwe sci-fi sfeer.
  De LEDs van tegenwoordig zijn op meerdere parameters aanzienlijk verbeterd. Wel deel ik de mening van critici dat het aanbod overspoeld wordt met baggere kwaliteit met inferieure componenten voorzien van onjuiste en misleidende productspecificaties.
  Wel ontbreekt het feit dat de meeste scholen zijn voorzien van 50Hz TL verlichting, die op andere vlakken weer slecht kunnen zijn voor de ogen door het flikkeren op een frequentie 50xp/s.

 4. Ruud Pruijsten:

  Wat is bekend over risico’s van LED-verlichting voor omwonenden (<30 m) van een sportpark met 15m hoge verlichtingsmasten?

 5. Hilda Steijaard:

  Wat is er bekend over LED-verlichting bij beeldschermen? Alle moderne beeldschermen gaan er op over!!

 6. GROEN:

  HOE KOM IK ERACHTER WELKE LAMP WEL VEILIG IS???

  spaarlampen bevatten giftig kwik en stinken vies chemisch wat ook te ruiken is aan een lamp die al langere tijd heeft gebrand
  dus de nieuwigheidstank is er dan al wel vanaf

  is er onderzoek gedaan naar volspectrum daglichtlampen
  die geven hetzelfde licht als echt daglicht en helpen ook bij winterdepressie en maken vitaminen D aan
  ze geven echt prettig licht
  helaas zijn deze lampen nog niet bekend bij het grote publiek
  wel in de agrarische sector omdat de stal-oftewel de ophokdieren er beter op gedijen dan op ander kunstlicht
  lijkt me voor mensen ook beter

  vanwege de schadelijkheid van kwik in spaarlampen wil ik over stappen op de led volspectrum daglichtlampen

  wie weet of daar nadelen aan zijn verbonden
  wie weet hier meer van?
  graag info

© 2002- Platform Lichthinder