Kamperen is goed voor je dag-nacht ritme

Geplaatst: 2 februari 2014
Thema: Gezondheid / Onderzoek

Afgelopen jaar kwam er een kleine studie uit in het blad Current Biology waarin bleek dat kamperen een heilzaam effect heeft op het dag en nacht ritme.

Een groep van 8 mensen werd eerst een week lang, gedurende hun normale leven, gevolgd en gingen daarna een week kamperen waarbij geen kunstmatige verlichting gebruikt werd, een vuurtje was het enige licht ’s nachts.

Al na een week bleek het melatonine-niveau netjes het patroon van de zonsondergang en -opkomst te volgen, een verschuiving van twee uur met de week ervoor. De deelnemers gingen gemiddeld ook twee uur eerder slapen en stonden eerder op. De onderzoeker wijt dit niet alleen aan het ontbreken van licht ’s nachts, maar ook aan de overvloed aan licht overdag.

Is het daar mee ook gezonder? Voelden de deelnemers zich beter? Dat is moeilijk te zeggen, aangezien ze natuurlijk een heel ander leven hadden. Bij de meeste mensen is pas 2 uur na zonsopgang een afname van het melatonine-niveau te zien, waardoor mensen zich de eerste twee uur nog vermoeid voelen. Dat is een algemeen probleem dat opgeheven wordt door deze ‘behandeling’.

Er moet nog veel meer onderzoek gedaan worden, maar het bijzondere was wel dat het effect bij alle 8 deelnemers zeer consistent was, wat voor dit soort experimenten bijzonder is. De voorlopige raad van de onderzoeker: “Verminder de blootstelling aan licht van televisie en computer ’s nachts en ga meer uit gedurende de dag: eet je ontbijt buiten en ga ’s middags een wandeling maken.”

Meer informatie op de website van Current Biology

1 Reactie:

  1. Frank Flippo:

    Hier mijn artikel over een ander wetenschappelijk onderzoek dat dit bevestigt:
    http://zilvervis.net/2014/03/04/de-invloed-van-leefritmes-op-je-gezondheid/

© 2002- Platform Lichthinder