ISS-foto’s Andre Kuipers verwerkt tot megakaart

Geplaatst: 17 augustus 2013
Thema: Onderzoek / Platform Lichthinder

Het was een gigantische klus, maar het is gelukt: de duizenden foto’s van Nederland die André Kuipers heeft gemaakt, zijn aan elkaar genaaid tot één grote foto van Nederland bij nacht.

In samenwerking tussen het RIVM, Sotto le Stelle en de Universiteit van Amsterdam is een selectie gemaakt van de foto’s uit het ISS. Ze zijn vervolgens bewerkt, zoals onthoeken en geocodering, waarna het bestand geconverteerd is in een webservice, waarbij een combinatie met verschillende achtergrondkaarten mogelijk is.

Het Nightpod systeem, waar een deel van de foto’s mee is gemaakt, is speciaal ontwikkeld voor opnamen bij weinig licht, zodat een lange sluitertijd mogelijk is zonder bewegingsonscherpte te krijgen.

Klik voor vergroting

Het totaalbeeld is ook toegevoegd aan de Atlas Leefomgeving. Deze online atlas van Nederland biedt informatie over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving. Doordat de afbeeldingen nu in de Atlas Leefomgeving staan, is het mogelijk om de informatie uit de foto’s te combineren met andere kaarten uit de Atlas, zoals wegenkaart, cultureel erfgoed, stilte gebieden, Natura2000-gebieden.

In de Volkskrant verscheen een artikel over de kaart.

Bron: De Volkskrant

2 Reacties:

  1. Heleen:

    Op vakantie in Friesland en Terschelling geweest. Genoten van de donkere sterrenrijke nachten. Als dat overal toch weer eens als normaal gezien zou kunnen worden. Geen broeikassen en lichtuitstoot meer maar seizoensgeteelde groente, van locale telers en biologische oorsprong. Niet meer het hele jaar door dezelfde groentes is mijn wens.

  2. Aline v. Brgeijk:

    Als men dan toch aan de lichtvervuiling begint te werken, neem dan gelijk de overdreven bundels straatverlichting mee! In ons dorp is het zo goed verlicht, dat je verplicht ben om verduisterings
    -gordijnen te kopen wil je goed kunnen slapen!

© 2002- Platform Lichthinder