Dijk bij Olst proeftuin licht

Geplaatst: 12 augustus 2008
Thema: Openbare verlichting

Uit De Stentor (31-7-08):

Op de provinciale weg tussen landgoed De Haere bij Olst en Den Nul wordt dit najaar een proef gestart met vier verschillende soorten verlichting. Een voorproefje krijgen automobilisten nu al ter hoogte van de rotonde in Olst-Zuid, waar al experimentele verlichting is aangebracht.

De provincie Overijssel werkt als wegbeheerder samen met de gemeente Olst-Wijhe en Essent bij het experiment, waarbij gebruik wordt gemaakt van zogenoemde led-verlichting. Die verlichting moet een energiebesparing op kunnen leveren. Tegelijkertijd willen de partijen de veiligheid vergroten zonder extra lichtvervuiling te veroorzaken en – op plekken waar al verlichting staat – de lichtvervuiling terugdringen.

Het is niet het eerste experiment met led-verlichting in Overijssel: in Dalfsen bijvoorbeeld is bij een nieuwe rotonde ook al een experiment gaande. Ook in Flevoland en Gelderland worden kleinschalige experimenten met led-verlichting opgezet en Noord-Holland had al eerder ervaringen opgedaan. Overijssel zelf start ook kleine experimenten op de N341 (Ommen-Den Ham) en de N347 (Rijssen-Nijverdal).

Het experiment tussen Olst en Deventer is echter wel het grootste experiment tot dusver waarbij automobilisten te maken krijgen met vier soorten nieuwe verlichting op een traject van circa zeven kilometer.

Tussen De Haere en rotonde Olst-Zuid komen in drie bochten bermpaaltjes die zijn voorzien van zonnecollectoren. In de reflectoren van de bermpalen komen rode en witte led-lampjes, die gaan branden als het donker is. De tweede proef is bij de rotonde Olst-Zuid, waar al led-lampjes in de as van de weg zijn geplaatst en op de middencirkel van de rotonde. De derde proef is op het wegvak in de bebouwde kom van Olst en Den Nul.

Hier worden de armaturen van de lantaarnpalen voorzien van een compleet nieuwe led-verlichting die minder licht geeft maar meer contrast. ,,Het gebruikelijke oranje licht geeft alles een oranje gloed. De nieuwe verlichting geeft groenachtig licht waardoor kleuren beter te onderscheiden zijn en je bijvoorbeeld het wegdek en de auto’s beter ziet”, aldus Evert Driegen, projectleider bij de provincie.

De vierde proef komt in de bocht tussen Olst en Den Nul. Een beruchte bocht, scherp en donker. ,,Daar gaan we ook bermpaaltjes met led-lampjes neerzetten die worden gevoed door een centraal zonnepaneel. Of gewoon via het net. Die verlichting kunnen we dynamisch maken: als er geen verkeer is, brandt het niet.” Een lus in de weg, een paar honderd meter voor de bocht, geeft aan dat er een auto aankomt. Dan beginnen de lampjes te branden. Mocht blijken dat automobilisten ervan schrikken, is het mogelijk de lampjes permanent maar gedimd te laten branden. Als er dan een auto aankomt, wordt het licht scherper.

Dit najaar wordt de verlichting aangebracht. Volgend jaar wordt er geëvalueerd. Tussentijds komen er enquêtes en worden weggebruikers ondervraagd over hun ervaringen

Een filmpje over de verlichting is hier te vinden.

© 2002- Platform Lichthinder