De Zwarte Lamp gewonnen door Rijkswaterstaat

Geplaatst: 5 januari 2013
Thema: Openbare verlichting / Platform Lichthinder

De winnaar van De Zwarte Lamp 2012 is bekend! De prijs wordt uitgereikt aan Rijkswaterstaat, voor hun voornemen om snelwegverlichting in de nachtelijke uren uit te schakelen.

De Zwarte Lamp is een nieuwe prijs en wordt door Platform Lichthinder uitgereikt aan het product, concept of bedrijf dat als beste de duisternis in Nederland heeft bevorderd. Duisternis wordt steeds meer verdrongen door toenemende nachtelijke kunstverlichting. Dat heeft nadelige effecten op de gezondheid van mens en natuur. Hoopgevend is dat er steeds meer aandacht komt voor dit probleem en dat er steeds vaker verlichting wordt ontwikkeld die te grote verspreiding van nachtelijk licht terugdringt. Ter stimulatie hiervan looft Platform Lichthinder elk jaar De Zwarte Lamp uit.

De bijdrage van Rijkswaterstaat is uit de publieksinzendingen gekozen en behelst het voornemen om de wegverlichting ‘s nachts waar mogelijk uit te schakelen. Het besluit is genomen in het kader van het programma versobering en efficiency. De jury vond het een doorbraak en van groot belang voor Nederland als land met bovengemiddelde verlichting. Jurylid Trieling merkte op dat er moed voor nodig is om dit besluit te nemen daar Rijkswaterstaat ook verantwoordelijk is voor de veiligheid op de weg. Daarnaast is het effect groot als de maatregel over heel Nederland uitgerold zal zijn.

De jury bestond uit: Joke Sterringa (medewerkster UvA-bibliotheek), Rob Trieling (lichtontwerper bij Lichtidee), Trudy Heemskerk (Heemskerk coaching & training) en Rene Marchand (docent Hogeschool van Amsterdam en secretaris Platform Lichthinder).

De uitreiking zal binnenkort plaatsvinden op het kantoor van Rijkswaterstaat in Delft.

4 Reacties:

 1. GerardJKok:

  RT @Lichthinder: De Zwarte Lamp gewonnen door Rijkswaterstaat: http://t.co/ggEyHRH4

 2. theritz:

  RT @Lichthinder: De Zwarte Lamp gewonnen door Rijkswaterstaat: http://t.co/ggEyHRH4

 3. Pauline Noorlander:

  Pauline Noorlander liked this on Facebook.

 4. Paul Cantineau:

  Als de armaturen maar niet gaan roesten, omdat deze door te weinig opwarming het aanwezige (nachtelijk) vocht niet meer kwijtraken. Dat is in Belgie gebeurd ,nadat daar de lampen op de A wegen de helft van de tijd of minder liet branden.

© 2002- Platform Lichthinder