Almere en Lelystad gaan lichthinder aanpakken

Geplaatst: 22 december 2010
Thema: Openbare verlichting

Berdien Steunenberg (Almere) en Wout Jansen (Lelystad) tekenden vrijdag een intentieverklaring om overmatig gebruik van verlichting tegen te gaan. (Foto: Friedländer).

Almere en Lelystad willen overmatig gebruik van verlichting tegengaan. Hiertoe ondertekenden de wethouders Berdien Steunenberg (Almere) en Wout Jansen (Lelystad) vrijdag een intentieverklaring van Natuur en Milieufederatie Flevoland.

Eerder die dag zetten ook vertegenwoordigers van Moes Bouwbedrijf en Accord Uitzendbureau Almere hun handtekening onder de verklaring.

Flevoland is een vrij donkere provincie, toch is er ’s nachts op veel plekken meer licht dan nodig is. Zowel in de stad, als in het buitengebied. Dit is storend voor de natuur, met name voor dieren die ’s nachts actief zijn, zoals overvliegende trekvogels. Bovendien is het een bron van energieverspilling.

Door de intentie verklaring te ondertekenen, geven organisaties aan dat ze het thema lichthinder erkennen en zelf de verantwoordelijkheid nemen daar iets tegen te doen. De organisaties zijn daarmee een voorbeeld voor andere gemeenten en bedrijven in Flevoland.

Het stimuleren van overheden en bedrijven tot structurele maatregelen voor minder lichthinder is onderdeel van de campagne ‘Laat het Donker Donker’ van Natuur en Milieufederatie Flevoland (samen met de andere Natuur- en Milieufederaties).

De gemeenten Almere en Lelystad zetten zich in om overmatig gebruik van verlichting tegen te gaan. In Almere zijn inmiddels tal van projecten met LED- verlichting en andere energiebesparende maatregelen, zoals schakelen en dimmen van de openbare verlichting. Ook bij de aanschaf van straatverlichting wordt gekeken of lichthinder kan worden beperkt of voorkomen. Zo is de verlichting op de parkeerplaats bij het Topsportcentrum in Almere Poort ’s nachts gedeeltelijk uitgeschakeld.

In Lelystad is ook veel aandacht voor energiezuinige straatverlichting. Een onderzoek van SenterNOVEM laat zien dat in Lelystad nog slechts een besparing mogelijk is van 5 tot 7 procent. Op dit moment worden alleen nog lantaarnpalen toegepast die in de toekomst voorzien kunnen worden van LED lampen.

Directeur Co Teunis van Moes Bouwebedrif wil in 2011 de sierverlichting ’s nachts structureel uit doen. Kevin Harmsen van Accord Uitzendbureau heeft inmiddels een tijdschakelaar laten zetten bij de etalage verlichting. Ook heeft hij een oproep gedaan zijn voorbeeld te volgen richting collega’s van andere Accord-vestigingen en bij collega-bedrijven in de buurt.

(Bron: De Echo)

1 Reactie:

  1. A. de Wit:

    Er zou eigenlijk meer groenledlicht gebruikt moeten worden.
    Het groene ledlicht is beter voor het nachtleven van dieren en mensen en kunnen met het groene licht beter zien in het donker.

© 2002- Platform Lichthinder