Zuid-Holland ziet het licht

Geplaatst: 3 september 2006
Thema: Wetgeving

De provincie Zuid-Holland heeft een boekje samengesteld over lichthinder, getiteld ‘Zuid-Holland ziet het licht’. De uitgave is bedoeld voor beleidsmedewerkers van gemeenten en raads- en Statenleden. De provincie is mede door de glastuinbouw het meest verlichte gebied van Nederland.

Het boekje staat vol met informatie en tips over kunstlicht en geeft uitleg over de regel- en vergunninggeving, energiegebruik, veiligheid, innovatie en bestemmingsplannen. Ook zijn de standpunten en belangen van maatschappelijke partijen opgenomen die aanwezig waren tijdens een themabijeenkomst over lichthinder eerder dit jaar.

Gedeputeerde milieu Erik van Heijningen overhandigt donderdag de eerste exemplaren aan de wethouders van Dirksland en Vlaardingen. Dirksland is ’s nachts de donkerste gemeente van Zuid-Holland. Vlaardingen is een van de gemeenten die het meeste licht uitstralen.

De Zuid-Hollandse Milieufederatie heeft alle gemeenten in de provincie onlangs gevraagd zaterdag 28 oktober alle extra straatverlichting uit te zetten. Het gaat de milieubeweging om met schijnwerpers aangelichte gebouwen en pleinen. Op die dag heeft voor de tweede keer de Nacht van de Nacht plaats waarmee de federatie aandacht vraagt voor “de schadelijke effecten van kunstlicht in de nachtelijke uren”.

Donkere nachten zijn belangrijk voor het welzijn van mens en natuur, vindt de milieugroepering. Met alle verlichting in Zuid-Holland is het steeds lastiger de sterrenhemel goed te zien. En ook ganzen raken ontregeld door het felle licht van de kassen in het Westland, dat zij zien als dageraad.

Download de uitgave hier.

© 2002- Platform Lichthinder