Wim Schmidt te gast in De Wandeling

Geplaatst: 17 oktober 2010
Thema: Platform Lichthinder

In De Wandeling van 29 oktober is Platform Lichthinder voorzitter Wim Schmidt te gast. In deze aflevering van het KRO-programma gaat presentatrice Hella van der Wijst op zoek naar de schoonheid van de duisternis. Ze wandelt met Wim Schmidt op de donkerste plek van Nederland: het Waddeneiland Schiermonnikoog.

Aanleiding voor deze bijzondere wandeling is de Nacht van de Nacht, die op 30 oktober voor de zesde keer wordt georganiseerd. “Duisternis is een oerwaarde, die net als stilte beschermd moet worden”, zegt Wim Schmidt. Als jongen van veertien bouwde hij al zijn eigen kijkertje om naar de sterrenhemel te kijken. Tegenwoordig doet hij onderzoek naar de lichtvervuiling in Nederland.

Wim Schmidt houdt van de schemer en de duisternis. Voor hem heeft de duisternis een bijzondere waarde. “Als het schemerig wordt komt onze gestreste maatschappij tot rust. Ik geniet van de nacht en kijk naar de sterren. In het verlichte Utrecht kan ik op een heldere nacht nog maar zo’n 50 sterren zien, maar op het donkere Schiermonnikoog kun je er zo’n 3000 zien.” Daarom vindt hij het belangrijk dat de duisternis beschermd en herwaardeerd wordt.

KRO De Wandeling
Vrijdag 29 oktober om 18.25 uur op Nederland 2

UPDATE: de uitzending is terug te bekijken op: dewandeling.kro.nl/201002/08wim.aspx

© 2002- Platform Lichthinder