Terug naar het forum

Wetgeving tuinverlichting

Geplaatst: 14 maart 2011

Hallo,

Bestaat er wet- en regelgeving aangaande tuinverlichting? Bv. landschappelijk, qua stroom, overlast etc.?

3 Reacties:

 1. Wim Gerritsen:

  Er is geen directe wet- of regelgeving voor het gebruik van tuinverlichting. Hoe het zit met toelatingseisen op de Europese markt is mij onbekend. Voor zover ik weet is alleen de gemeentelijke APV (algemene plaatselijke verordening)in te roepen bij overlast als het gaat om particulieren.Bij bedrijven kan verlichting onderdeel uitmaken van de verleende Wm (Wet milieubeheer) vergunning of zal er gekeken moeten worden of er iets te baseren valt op het voorzorgbeginsel uit het Activiteitenbesluit Wm.

 2. Wim Schmidt:

  Er is geen echte wetgeving voor tuinverlichting.
  Ook zijn burgers vrij om energie te verkwisten zoveel ze willen.
  Maar een rechter zal bij problemen tussen buren binnen het civiel recht, teruggrijpen op richtlijnen die er zijn en tussen burgers onderling gelden dezelfde richtlijnen die ook gemeenten hanteren betreffende sportvelden bijvoorbeeld
  De richtlijn die dan geldt is de richtlijn van de NSVV betreffende terreinverlichting.
  De richtlijn is redelijk hoog en ik heb nooit een geval gezien van tuinverlichting die zo sterk was dat hij boven deze richtlijn uitkwam.
  wim

 3. John Ooms:

  Mijn buurman heeft een breedstraler met sensor opgehangen op nog geen 2 meter vande erfgrens waar wij onze afvalbakken hebben staan. Dus iedere keer als wij ’s avonds afval in de bakken gooien krijgen we direct een felle straal licht in ons gezicht. Een breedstraler gebruik en richt je op je eigen terein om bvb. ongewenste bezoekers te weren, maar niet om je buren te hinderen. Indien hij een gewone lamp geplaatst had, dan hadden wij er ook nog voordeel bij, maar een 150, of 300 watt lamp op nog geen 2 meter afstand in je gerzicht is abnormaal. Waar heeft mijn buurman zich aan te houden?

© 2002- Platform Lichthinder