Wadden over op groen straatlicht

Geplaatst: 10 februari 2008
Thema: Ecologie / Openbare verlichting

Uit het Dagblad van het Noorden:

Noordelijke eilanden en kustgemeenten overwegen massaal de invoering van groene buitenverlichting om trekvogels te sparen. Dat volgt op een geslaagde proef met groen licht op een boorplatform benoorden Ameland, waaruit is gebleken dat het ‘kompas’ van trekvogels veel minder wordt verstoord als roodcomponenten ontbreken.

Uit tellingen in opdracht van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) bleek het groenverlichte platform LN 15 tussen 50 en 90 procent minder vogels aan te trekken. De groene lampen worden sinds twee maanden ook toegepast in de straatlantaarns op de veerdam van Ameland en de rotondes, in plaats van oranje natriumlampen. Als ze daar eenzelfde gunstig effect hebben, zal de groene straatlamp nes langs de hele kust van het eiland worden gebruikt. De straatlantaarns geven een mild schijnsel dat doet denken aan maanlicht.

Vertegenwoordigers van Philips, de producent van de roodloze lampen, trokken gisteren bij de presentatie van de resultaten op Ameland veel belangstelling van gemeentevertegenwoordigers. Philips zegt inmiddels belangstelling uit de hele wereld te hebben voor de vogelvriendelijke lampen, die nog niet in massaproductie zijn.

De proef is genomen op basis van inzichten van de ecoloog Joop Marquenie, in dienst van de NAM. Na tien jaar onderzoek ontdekte hij dat de enorme massa’s vogels die rond boorplatforms cirkelen worden aangetrokken doordat hun ‘kompas’ bij bewolkt weer wordt ontregeld. De rode component van ‘witte’ verlichting zorgt ervoor dat de vogels hun richtinggevoel verliezen. Langdurig onderzoek op Ameland van bioloog Hanneke Poot maakte duidelijk welk licht het beste is voor vogels.

Vervolgens heeft de NAM vorig najaar zulke roodarme lampen op platform L15 getest. “Toen bleek dat we in vergelijking met het gangbare licht 50 tot 90 procent minder vogels rond het platform hadden”, aldus Marquenie. Tijdens de voorjaarstrek moeten de lampen op de veerdam bewijzen of deze verbetering ook nabij land te verwachten is. De reacties op Ameland zijn enthousiast. Boven de dam hangt niet langer een oranje schijnsel, zoals bij Holwerd.

De groene lampen geven ogenschijnlijk weinig licht, maar het blijkt genoeg te zijn. Wethouder Jeen Hiemstra van De Marne zou ze het liefst snel willen hebben voor het havencomplex van Lauwersoog. “De kans bestaat dat we de straatverlichting daar fors gaan aanpakken. Dan is dit een logische keuze, zo dicht bij de Waddenzee.”

© 2002- Platform Lichthinder