Terug naar het forum

Veroorzaakt 5 Watt al problemen?

Geplaatst: 17 maart 2012

Hebben vogels last van een lichtpunt van 5 Watt in een donkere omgeving?

Ik sta op een camping in een bos zonder verlichting. Op het terrein zijn 5 toilet/douche-gebouwtjes.
De gebouwtjes liggen minimaal 100 meter uit elkaar.
De verlichting in de gebouwtjes gaat door bewegingsmelders geschakeld worden. Nu wil men bij elk toilet, ter oriëntatie, aan de buitenzijde een lichtje van 5 Watt aan brengen.
Tegenstanders zijn van mening dat het nachtleven in het bos hierdoor ernstig geschaad wordt. Mijn mening is dat, door deze kleine constant brandende lichtjes, het nachtleven van vogels (en andere dieren) niet wordt beïnvloed. Wie heeft een realistisch antwoord?
Een vriendelijke groet van,
Theo

1 Reactie:

 1. NvDonkeren:

  Er spelen een aantal zaken:

  Tegenwoordig is door de komst van LED verlichting er geen eenduidig verband meer tussen de hoeveelheid licht dat een bepaalde lamp geeft en het electrisch vermogen. Ofwel hoeveel licht geeft dat lampje van 5 watt? Is het een LED, een spaarlamp of gloeilamp?

  In het algemeen trekt verlichting insecten aan. Bij de moderne LED verlichting zit er ook veel blauw in het licht. Hoe meer blauw hoe meer insecten er worden aan getrokken.

  In een donker bos valt elk lampje op. En kijk je onwillekeurig in de richting van zo’n lamp. Het overgrote deel van de gangbare buitenverlichting zorgt voor lichthinder en lichtvervuiling. Het beste is om de buitenverlichting zodanig af te schermen dat alleen het indirecte en naar beneden gerichte licht dat tegen de wand valt zichtbaar is en je dus ook niet direct in de lamp kijkt. Naar zijwaarts en naar boven stralende armaturen geven lichtvervuiling. Iets wat je in een donkere omgeving persé niet wilt lijkt mij. Ook hoe meer lampjes hoe meer lichtvervuiling.

  Een paar kleine goed afgeschermde lampjes zullen vrijwel niet of maar zeer beperkt de dieren verstoren (met name insecten).

© 2002- Platform Lichthinder