Verlichting Waalse snelwegen ’s nachts uit

Geplaatst: 25 maart 2007
Thema: Economie / Openbare verlichting

Uit het Algemeen Dagblad van 16 maart j.l.:

Deze week nog, terwijl in Vlaanderen iedereen 90 reed vanwege een hardnekkige fijnstofpiek, knalden de Walen met 160 over ’s Heren wegen, maar nu dringt toch ook daar het milieubesef door: per april gaat ’s nachts het licht op de snelwegen uit.

Door Wallonië van half één tot half zes in het donker te zetten is een kwart elektriciteitswinst te boeken, aldus de Waalse regering in een tachtig puntenplan als bijdrage aan de redding van de planeet. “We zijn maar met 3,4 miljoen, maar het zou onaanvaardbaar zijn noodzakelijke maatregelen uit te stellen tot ook India en China die hebben genomen”, aldus minister-president Elio Di Rupo.

Andere maatregelen zijn een bonus/malussysteem dat de Walen ertoe moet aanzetten versneld een nieuwe (en schonere) wagen aan te schaffen, de vervanging van 30.000 verkeerslichten door zuiniger exemplaren, de inzet van acht mobiele waterkrachtcentrales en een proefproject met ondergrondse CO2-opslag. Op het circuit van Francorchamps komt een studiecentrum voor schone autotechnologie. Het plan moet leiden tot een CO2-reductie van tien procent in 2012.

De helle verlichting langs de Belgische wegen zijn wereldberoemd, ze zou mét de Chinese Muur zichtbaar zijn vanuit satellieten. Vlaanderen besloot al eerder de lichten te doven, behalve – net als straks in Wallonië – op gevaarlijke punten, wisselaars en op- en afritten.

© 2002- Platform Lichthinder