Unieke straatlantaarns Elspeet

Geplaatst: 16 februari 2009
Thema: Openbare verlichting / Sociale veiligheid

Uit Nieuwsblad De Band (2-2-09):

Donderdagmiddag 29 januari werd de nieuwe energiezuinige fietspadverlichting langs beide zijden van de Uddelerweg, in Elspeet, in gebruik genomen. Wethouder van der Geest heeft de verlichting symbolisch ‘aangezet’.

Dit deed de wethouder door de laatste lamp ter hoogte van sporthal Op de Heide te plaatsen. Via een hoogwerker van het uitvoerende bedrijf Imtech Infra BV werd wethouder Van der Geest in de lucht getild om zo de laatste lamp in de armatuur te bevestigen. Met deze handeling kreeg Elspeet haar langverwachte fietspadverlichting langs de Uddelerweg van het sportpark naar de bebouwde kom van het dorp.

De wethouder sprak over een noviteit want deze verlichtingsgroep heeft de bijzondere eigenschap dat per lichtmast de lichtintensiteit geregeld kan worden. Hiermee denkt de gemeente een goede balans te hebben gevonden tussen sociale veiligheid en lichtvervuiling. Dit product is volgens de wethouder nog zo nieuw dat de verlichtingskappen meer dan twee maanden op zich liet wachten. Van der Geest: “We kunnen hiermee gerust zeggen dat wij de eerste in Nederland zijn die dit systeem toepast. Hoewel de aanschaf duurder is kunnen we wel in de toekomst wel rekenen op 50% besparing van het stroomverbruik maar ook 50% minder CO² uitstoot.”

Als het aan de gemeente Nunspeet ligt zal in de toekomst ook alle straatverlichting op deze manier worden vervangen. Verder wil de gemeente Nunspeet ook alle nieuwe projecten zoals de oostelijke rondweg en nieuwbouwwijken van deze energiezuinige verlichting voorzien. Het sterke punt van deze verlichting is dat de beheerder zelf kan bepalen wanneer, en hoeveel licht de lamp moet geven in de avond en nacht.

© 2002- Platform Lichthinder