Uitspraak Rijdende Rechter in lichthinderzaak

Geplaatst: 5 juni 2003
Thema: Openbare verlichting / Wetgeving

Uit het Dagblad van het Noorden (01-06-03):

Borger-Odoorn moet van Rijdende Rechter eind maken aan lichthinder

De gemeente Borger-Odoorn moet voor donderdag een eind maken aan de lichthinder die het Borgerder gezin Van Dijk ondervindt van een lantaarnpaal. Dat heeft Rijdende Rechter mr. Frank Visser van het gelijknamige NCRV-programma bepaald. De lichtmast mag op zijn huidige plek -vlakbij de woning van de Van Dijks aan De Gang- blijven staan, maar moet worden voorzien van een zwarte afschermkap. De gemeente draait op voor de kosten.

De gewraakte lantaarnpaal werd twee jaar geleden geplaatst op verzoek van een aantal omwonenden. Deze voelden zich in het donker niet veilig. De Van Dijks trokken aan de bel omdat de lamp fel in hun tuin en serre scheen. Bovendien was er met hen geen overleg geweest. Zij eisten dat de lantaarnpaal een andere plek zou krijgen of dat er een andere soort verlichting zou komen. Het aanbod van de gemeente Borger-Odoorn om een afschermkap rond de lamp te plaatsen, sloegen zij af. Dit omdat ze een deel van de kosten, 54,45 euro, zelf moesten betalen.

Uiteindelijk zocht het gezin zijn toevlucht tot de Rijdende Rechter, die in maart naar Borger toog om het leed persoonlijk te aanschouwen. Zijn conclusie luidt dat de lichtmast na zonsondergang inderdaad ‘dusdanig veel licht in de tuin en de serre van de familie Van Dijk werpt, dat dit als onaangenaam moet worden aangemerkt’. Verplaatsing van de paal wijst hij af, omdat het in het algemeen belang is dat het pad goed wordt verlicht.

‘Voor wat betreft de uitwerking van het beleid verdient de gemeente Borger-Odoorn echter geen schoonheidsprijs’, schrijft de rechter in zijn uitspraak. ‘Door zonder vooroverleg met de familie Van Dijk pal naast haar achtertuin een lichtmast te plaatsen, waardoor een fel licht in tuin en serre verschijnt, vroeg de gemeente als het ware om moeilijkheden. (…) Van de gemeente mocht worden verwacht dat zij door het plaatsen van een deugdelijke afschermkap de hinder zoveel mogelijk zou beperken.’

Zo’n kap moet er nu alsnog komen, zonder dat de Van Dijks daar een cent voor hoeven te betalen. Wanneer het programma wordt uitgezonden, is nog niet bekend.

De Rijdende Rechter: www.rijdenderechter.nl

© 2002- Platform Lichthinder