Twente pakt overbelichting buitengebied aan

Geplaatst: 16 februari 2012
Thema: Openbare verlichting / Sportveldverlichting / Terreinverlichting

Het buitengebied van Twente is overbelicht, ondanks het feit dat het hier donkerder is dan in veel andere gebieden in Overijssel en in Nederland. Twentse gemeenten gaan met hun inwoners praten over mogelijke verwijdering van overbodige lichtmasten.

De gemeente Twenterand is de eerste gemeente die een voorstel voor alternatieve verlichting voorlegt aan haar inwoners. 2 februari j.l werd een eerste bijeenkomst gehouden om met bewoners van het Twentse buitengebied te praten over het verwijderen van lichtmasten.

Het voornemen van de gemeente Twenterand is onderdeel van het Twentse project ‘Twente Bewust Verlicht’. Tien Twentse gemeenten (Almelo, Borne, Enschede, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden) werken in dit project samen met als doel fors te besparen op licht en energie. Provincie Overijssel en Regio Twente ondersteunen dit project.

Het is uniek dat gemeenten gecoördineerd en op regionale schaal de schijnwerper zetten op openbare verlichting. Maar dat niet alleen, samen brengen ze ook de verlichtingssituaties op sportvelden en bedrijfsterreinen in beeld.

Vergeleken met o.a. Utrecht, is Overijssel een relatief donkere provincie. Overigens zijn er grote verschillen in hoe gemeenten het buitengebied verlichten. Sommige gemeenten in Overijssel verlichten hun wegen om de 120 meter. Andere gemeenten hebben lichtmasten geplaatst op alle kruisingen en bij alle bochten, terwijl enkele gemeenten hun buitengebied nauwelijks verlichten. Dezelfde verschillen zien we bij bedrijventerreinen. Het ene bedrijfsterrein wordt nauwelijks verlicht terwijl het andere bedrijfsterrein inclusief bedrijfsgebouw baadt in het licht. In heel Nederland geldt dat de buitenverlichting de laatste jaren enorm is toegenomen.

Meer over lichthinder in Overijssel op de website van de provincie.

1 Reactie:

  1. A. Bijkerk:

    Graag ook aandacht voor de lichtuitstoot van de straatverlichting tussen Hengelo en Enschede en de
    assimilatieverlichting van FC Twente vs. natuurgebied kristalbad

© 2002- Platform Lichthinder