Twente: ‘Donker waar mogelijk, licht waar nodig’

Geplaatst: 16 september 2012
Thema: Economie / Openbare verlichting / Sociale veiligheid

In Twente hebben negen deelnemende gemeenten een model-nota Licht en Donkerte opgesteld met als uitgangspunt: Donker waar mogelijk, licht waar nodig.

In de tweede fase wordt dit uitgewerkt in de afzonderlijke gemeenten (Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand, Borne, Dinkelland, Hellendoorn, Almelo, Enschede en Hengelo) en wordt begonnen met een feitelijke vermindering van lichtbelasting op het gebied van de openbare verlichting in het buitengebied, de verlichting van sportterreinen en de verlichting van bedrijventerreinen.

Op de site twentebewustverlicht.nl staat aangegeven welke lichtmasten de gemeenten hebben voorgesteld om te verwijderen. De bewonersavonden en website hebben heel wat commotie en discussie teweeg gebracht, vooral bestuurlijk. Wethouders zijn huiverig geworden om de lichtmasten daadwerkelijk te laten verwijderen, mede n.a.v. de opmerkingen van bewoners. Vandaar dat ook een alternatief is bedacht in de vorm van schakelkastjes om verlichting bijv. na 23.00 uur uit te zetten. Toch verdwijnen de eerste masten binnenkort.

Na Heerenveen, Stadskanaal, Buren en nu Twente, is er langzaam redelijk wat ervaring over hoe het weghalen van lichtmasten aangepakt zou kunnen worden. In ieder geval blijkt dat een goed communicatieplan tot de voorwaarden behoort.

© 2002- Platform Lichthinder