Sterrenwacht Copernicus weer last van licht

Geplaatst: 17 januari 2005
Thema: Sportveldverlichting / Sterrenkunde

Uit het Haarlems Dagblad van 14 januari:

Copernicus is fel gekant tegen het plaatsen van zes lichtmasten op het naburige complex van tennisvereniging WOC omdat daardoor volgens de Bloemendaalse volkssterrenwacht hinderlijke lichtvervuiling ontstaat. De vereniging stelt dat deze lichtvervuiling haaks staat op de doelstelling van Copernicus, het populariseren van de sterrenkunde en aanverwante wetenschappen.

Inmiddels heeft de sterrenwacht bezwaar aangetekend. Voorzitter Wim de Ruiter zegt zeer bevreesd te zijn voor de komst van de lichtmasten. “Wij beschikken over een observatorium met een telescoop. Daardoor kan het publiek met eigen ogen interessante hemelobjecten aanschouwen. Maar met te veel licht, lukt dat eenvoudigweg niet.”

De gemeente Bloemendaal heeft onlangs haar goedkeuring gegeven voor het neerzetten van de lichtmasten. Daardoor is het volgens De Ruiter onzeker of Copernicus op de huidige plaats kan blijven. De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Een jaar geleden was de volkssterrenwacht om dezelfde reden, hinderlijke lichtvervuiling, gedwongen te vertrekken van het Van der Aart Sportpark in Haarlem-Noord.

De Ruiter: “We werden in ons vorige onderkomen aan de Vergierdeweg enerzijds belemmerd door het licht van de lichtmasten bij de verplaatste sportvelden vanwege de komst van het ziekenhuis aan het Delftplein en anderzijds door de verlichte parkeerplaats voor het crematorium. Het zou wrang zijn als we nu weer zouden moeten vertrekken.”

Copernicus is gevestigd aan de Tetterodeweg op het PWN-terrein, schuin achter Duincentrum De Zandwaaier. Daar heeft de vereniging de beschikking over een observatorium met een draaibare koepel. In deze ruimte bevindt zich het pronkstuk, een computergestuurde spiegeltelescoop. De Ruiter: “Voor een sterrenwacht is het een prachtige plek omdat het er naar Randstedelijke maatstaven ’s nachts erg donker is. En we willen het niet slechter hebben.”

Voorzitter Edwin de Ligt van de 700 leden tellende tennisvereniging WOC zegt de inhoudelijke bezwaren van Copernicus nog niet te kennen. “Maar we zullen zeker met Copernicus bekijken of we tot een oplossing kunnen komen. We hebben acht banen en de lichtmasten komen bij de vier banen die het verst weg liggen. We gebruiken de modernste armaturen en die schijnen recht naar beneden. Ik moet zeggen dat het bezwaar wat vreemd over komt. Volgens mij verspreidt de gemeentewerf waar Copernicus nu zit al meer licht.”

Volkssterrenwacht Copernicus: www.sterrenwachtcopernicus.nl

© 2002- Platform Lichthinder