Terug naar het forum

Sterrenregen

Geplaatst: 19 november 2015

Hallo,

14 december 2015 wil ik graag de bekende Geminiden sterrenregen bekijken. Echter woon ik midden in Arnhem dus zal er veel licht aanwezig zijn. Hoeveel licht is er nou echt aanwezig in Arnhem, en hoever moet ik buiten de grote stad gaan zitten om de sterren goed te bekijken?

Groet Jonathan

1 Reactie:

 1. Koen:

  Hallo,
  De invloed van lichthinder op de waarneembare aantallen meteoren (Geminiden in dit geval) is helaas erg groot. Om zoveel mogelijk Geminiden te zien ga je het beste naar een zo donker mogelijke locatie met een uitzicht zonder obstructies (bv zonder bomen of gebouwen). Kijk vooral tussen 22:00 en 02:00 uur lokale tijd, dan zie je de grootste aantallen. Maar ook de uren ervoor en erna zijn de aantallen hoog. Vóór 20:00 uur zijn de aantallen laag.
  Ik zal eens een voorbeeld geven van de aantallen die je kunt verwachten rond 1:00 uur ’s nachts met een waarneembare ZHR van 100. De ZHR is een maat om de activiteit van een zwerm te berekenen, deze geeft echter NIET de waarneembare aantallen Geminiden weer, dit voor alle duidelijkheid.

  Stel je zit in de stad met een grensmagnitude van 5,0 dit is een reële waarde voor Arnhem. Grensmagnitude is de zwakst waarneembare ster met het blote oog. Dus hoe hoger het getal, hoe meer sterren en meteoren je zult zien.
  Bij een grensmagnitude van 5,0 zie je bij een ZHR van 100 slechts 20 (!) Geminiden in een uur tijd. Maar ga je buiten de stad kijken en je hebt een grensmagnitude van 6,0 dan kun je er 50 in een uur zien. En zit je onder een tophemel (grensmagnitude 6,5) dan kun je er zelfs 80 zien. Je ziet dat de donkerte (en vrij van obstructie) heel belangrijk is. Zorg ervoor dat je geen lichtbronnen (zoals een lantarenpaal) in je beeldveld hebt, dit zorgt ervoor dat je ogen niet kunnen wennen aan de donkerte (dit duurt 15 minuten).

  Dus:
  1) Zorg voor een zo donker mogelijke locatie.
  2) Zorg voor een goed uitzicht.
  3) Kleed je warm aan en neem een stretcher mee met slaapzak, anders krijg je onherroepelijk onderkoeling. Een kruik mee kan ook helpen en altijd een muts aantrekken. Je krijgt eerder koude voeten zonder muts (ik ga dit niet uitleggen waarom….)
  4) Hopen op helder weer.
  Succes!

© 2002- Platform Lichthinder