Stadskanaal wordt weer donker

Geplaatst: 15 juli 2006
Thema: Openbare verlichting

Uit de Groninger Internet Courant:

De gemeente Stadskanaal gaat de komende vijf jaar bijna duizend lantaarnpalen verwijderen. Economisch afgeschreven lantaarnpalen worden niet meer vervangen. Volgens de gemeente is het onbetaalbaar geworden om het buitengebied te verlichten.

De lantaarnpalen buiten de bebouwde kom worden verwijderd omdat het platteland volgens de gemeente ’s avond en ’s nachts donker hoort te zijn. Het gebrek aan licht past volgens Stadskanaal bij het karakter van het buitengebied. Het zijn vooral de landbouwweggetjes die in het donker worden gezet. Buurtschappen en gevaarlijke kruispunten blijven verlicht.

Tevens is het voor de gemeente onbetaalbaar geworden om de gebieden buiten de bebouwde kom te verlichten. Omdat Stadskanaal niet meer zal investeren in de straatverlichting, worden economisch afgeschreven lantaarnpalen niet meer vervangen. Energiemaatschappij Essent is deze week begonnen met het verwijderen van de eerste lantaarnpalen.

De verlichting van de buitenwegen voegt volgens een woordvoerder van de gemeente niets toe aan de verkeersveiligheid van het gebied. Er wordt maar weinig gebruik gemaakt van de wegen en bestuurders zijn door de straatverlichting juist geneigd harder te gaan rijden.

© 2002- Platform Lichthinder