Stadskanaal verlicht samen met burgers

Geplaatst: 4 juli 2008
Thema: Openbare verlichting

Uit het Dagblad van het Noorden (2-7-08):

De Atlantislaan is het komend half jaar de straat waar de gemeente Stadskanaal proef draait met een nieuwe vorm van openbare verlichting. Burgers mogen aangeven of ze het te licht of te donker vinden.

Stadskanaal kondigde ruim een jaar geleden aan als bezuiniging vele lantaarnpalen, met name in het buitengebied, te willen verwijderen. Dit voornemen veroorzaakte veel beroering bij burgers. De bestuurders besloten daarop dat er nieuw plan moest komen met een andere manier om te bezuinigen. Dat plan ligt er nu en gaat uit van zogenoemde dynamische openbare verlichting.

Daarbij gaat het om computergestuurde verlichting die op bepaalde tijden gedimd kan worden. Dat dimmen is enorm energiebesparend. “We kunnen voor iedere afzonderlijke weg de verlichting afstellen maar ook inspelen op bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Het voornemen is onlangs tijdens informatiebijeenkomsten voorgelegd aan burgers. De reacties waren zo positief dat direct na de zomer proefgedraaid gaat worden aan de Atlantislaan. De huidige lantaarnpalen daar zijn afgeschreven en worden vervangen door masten met dynamische verlichting. De gemeente wil zo te weten komen of die masten goed passen bij het energienetwerk onder de grond. “En we gaan op verschillende tijdstippen op diverse niveaus dimmen en vragen dan een groep betrokken burgers wat zij ervan vinden.”

Dezelfde werkwijze wordt gevolgd bij de Vledderweg. Die ligt buiten de bebouwde kom en zal ook als ‘proefkonijn’ dienst doen. Als de onderzoeksresultaten goed zijn, is het de bedoeling dat de hele huidige openbare verlichting in de gemeente in de loop der jaren wordt vervangen door de dynamische. Waarbij het totaal aantal masten, ruim 8000, gelijk blijft. De kosten van deze operatie zijn nog niet bekend. “Daar willen we na de proef meer duidelijkheid over hebben”, zegt de woordvoerder.

© 2002- Platform Lichthinder