Skybeamer treft Drentse nacht in het hart

Geplaatst: 29 juni 2008
Thema: Skybeamers

Uit Ziezo, de nieuwsbrief van Milieufederatie Drenthe:

Het Drentse Beilen heeft sinds enkele weken last van een skybeamer boven een discotheek. Het bewegende laserlicht, dat de skybeamer uitstraalt, vormt met enige duizenden watt een ernstige verstoring van het donkere centrum van de provincie Drenthe. De skybeamer is tot op een afstand van 20 km te zien.

De gemeente is gevraagd door omwonenden om tegen de skybeamer op te treden. Dit verzoek wordt ondersteund door de Milieufederatie Drenthe en het Platform Lichthinder Drenthe. De bundel hindert het werk van amateur astronomen. Ook is het een aantasting van – de tot nu toe nog behoorlijk donkere – nachthemel van het nabijgelegen Nationaal Park Dwingelderveld. Bovendien wordt het verkeer op de nabijgelegen A28 afgeleid door de bewegende lichtbundels. Eerder vormde dit voor de provincie een van de redenen om een verlichte reclamezuil langs de A28 bij Assen te verbieden.

Gemeenten kunnen in de Algemene Plaatselijke Bepalingen een aanvullende eis stellen om skybeamers een halt toe te roepen. Drentse gemeenten hebben dit, voorzover bekend, nog niet gedaan. De gemeente Zierikzee heeft in de bepalingen laten opnemen dat skybeamers het stadsgezicht aantasten en daarom niet zijn toegestaan. In Amsterdam is in 2001 het gebruik van skybeamers per APV verboden en geeft men hier geen vergunningen voor af.

Wilt u het effect zien van deze skybeamer in Beilen? Bekijk dan het filmpje.

© 2002- Platform Lichthinder