Scholieren vragen aandacht voor lichthinder

Geplaatst: 21 oktober 2006
Thema: Economie

Van de website van Laat het Donker Donker:

Ongeveer dertig leerlingen van Rotterdamse middelbare scholen hebben burgemeester Opstelten in een brief opgeroepen om lichtvervuiling aan te pakken. De scholieren vragen hem om overbodige straatlantaarns weg te halen en zuinige lampen te kopen.

De kinderen maken zich zorgen over de overdaad aan verlichting. Zuid-Holland is de meest verlichte provincie van Nederland, waardoor dieren en planten worden verstoord in hun bioritme en mensen minder goed slapen. De meeste verlichting komt van tuinbouwkassen en straatverlichting.

In de brieven aan de burgemeester noemen de scholieren veel plekken in Rotterdam waar lampen net zo goed weg kunnen. Dat bespaart veel energie en ook belastinggeld. “In onze stad kunnen heel veel lichten in de nacht uitblijven. Bijvoorbeeld de reclameborden in de bushokjes of lantaarns op plekken waar ’s nachts bijna geen auto’s of mensen komen”, schrijft Jacoliene Put. “Als wij zo doorgaan warmt het klimaat verder op en zal Nederland in de toekomst overspoelen. Daarom willen wij vragen om de overbodige lichten ’s nachts uit te laten, al is het maar tussen een bepaalde tijd”.

Alies Slingerland en Els Hartman van het Wartburg College noemen in hun brief ook energiebesparing en het effect van straatverlichting op de klimaatverandering. Zij vragen de burgmeester daarom om groene stroom te gebruiken. De leerlingen noemen veel voorbeelden van straten of plekken met teveel lampen, bijvoorbeeld grondspotjes rond bomen, etalages waar de hele nacht licht blijft branden en lantaarnpalen die dicht bij elkaar staan. “Sommige gebouwen worden zelfs de hele nacht verlicht met schijnwerpers, wat alleen maar vervelend is voor de bewoners”, schrijft Maarten Verhoeven.

Vijf leerlingen van de Prinses Irene School vragen Opstelten in hun brief om niet alleen iets te doen aan straten en pleinen die de scholieren noemen in hun brief. Zij willen ook dat de burgemeester zelf onderzoek doet naar overbodige verlichting. “En u kunt ook lantaarnpalen kopen waarvan ’s nachts de sterkte verminderd”, aldus de leerlingen.

De oproep van de kinderen komt een week voor de Nacht van de Nacht. In Rotterdam opent het familiepark Plaswijck ’s avonds de deuren met veel speciale activiteiten. In Spijkenisse kunnen bezoekers tot middernacht terecht bij de Sterrenwacht Tweelingen, bij een uilenshow en bij een nachtwandeling. In Hoek van Holland organiseert stichting ARK samen met de deelgemeente een excursie in de Van Dixhoorndriehoek. De Zuid-Hollandse Milieufederatie organiseert het evenement.

© 2002- Platform Lichthinder