Scholieren ontwerpen fietspadverlichting

Geplaatst: 29 april 2012
Thema: Openbare verlichting

Scholieren van het Twickelcollege in Borne hebben een plan gemaakt voor betere fietspadverlichting in het buitengebied. De oplossing maakt gebruik van zonlicht en windkracht. De bijzondere verlichting werd onlangs in gebruik genomen.

De jongeren deden mee met een landelijke prijsvraag voor middelbare scholieren die werd uitgezet door Codename Future. Desi, een van de scholieren: “Ons idee was om lantaarnpalen op zonne-energie (of iets anders dat zuinig was zoals wind) in te zetten, die aangaan als je er langs rijdt en later weer uitgaan zodat niet de hele tijd licht brandt. Wij waren samen met 4 andere ideeën in Nederland de winnaar. We kregen 1000 euro om ons project onder de aandacht te brengen, en van de 1000 euro mochten wij 250 euro houden voor eigen gebruik.”

De leerlingen gaven hun project de naam “Sunlight in the Night”. Ze hebben de gemeente benaderd met hun idee en gewonnen prijs. Herman Horsthuis van de gemeente was direct enthousiast en is de scholieren gaan betrekken in de plannen voor verlichting van de fietspaden.

De bespaarde energie ten opzichte van het op conventionele wijze verlichten is 12.624 kWh per jaar. Dit komt overeen met een jaarlijkse Co2 reductie van 8.079 kg. De compensatie hiervan in aantal bomen uitgedrukt is 323 bomen. Of het jaarlijks energieverbruik van 4 huishoudens. Ook in de onderhoudskosten wordt bespaard door mindere inzet van hoogwerkers tbv storingsherstel en lampvervanging.

Er stonden her en der al lichtmasten op de trajecten. In het ontwerp is gelijk gekeken waar bestaande verlichting verwijderd kon worden. Ook op plaatsen waar geen nieuwe verlichting zou komen. Door hier nog eens kritisch naar te kijken kon er een aantal extra lantaarnpalen verwijderd worden of hoefde er op sommige plaatsen geen aanvullende fietspadverlichting te komen.

2 Reacties:

  1. Herman Ubbink:

    L.S.
    Wij zijn voor ons recreatiepark op zoek naar 5 lantaarnpalen die onafhankelijk zijn van het lichtnet, is jullie ontwerp ergens te koop? Zo ja wat is de prijs?

    B.V.D Herman Ubbink

  2. wim:

    Laatste alinea. Je haalt extra weg waardoor iets aanvullend niet nodig is??? Dat was dus al helemaal niet nodig!

© 2002- Platform Lichthinder