Schiermonnikoog is de donkerste plek van Nederland

Geplaatst: 3 november 2009
Thema: Esthetiek / Onderzoek / Sterrenkunde

Schiermonnikoog is de donkerste plek van Nederland! ’t Hoge Land in Groningen staat op nummer twee en de Friese Waddenkust op de derde plaats. Dit blijkt uit onderzoek van De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu, uitgevoerd door bureau Sotto le Stelle.

De donkerste plekken van Nederland zijn in kaart gebracht voor de viering van de vijfde De Nacht van de Nacht op 24 oktober a.s.. Die nacht zijn er honderden duistere activiteiten in Nederland om te genieten van de schoonheid van het donker.

Voor het onderzoek naar de donkerste plek in Nederland zijn in 41 donkere gebieden, verdeeld over de provincies, lichtmetingen verricht. De mate van duisternis wordt in Nederland bepaald door kunstmatige verlichting vanaf de grond. Het licht dat van steden naar boven straalt, kan in een straal van ruwweg 50 kilometer weer naar beneden komen en daarmee de hemel helderder maken. In Nederland is de hemel daarom grijs of zelfs geel.

De mate van duisternis bepaalt hoeveel sterren je kunt zien. Op Schiermonnikoog zijn op een onbewolkte maanloze nacht ongeveer drieduizend sterren te zien, terwijl dat in een gebied zoals Roggebotzand in Flevoland gedaald is naar 1.600 sterren. In de Gelderse Vallei zijn dat er nog maar zeshonderd.

Download het hele onderzoek.

Meer info: laathetdonkerdonker.nl/DonkerstePlekVanNederland.aspx

© 2002- Platform Lichthinder