Rotterdam krijgt groene LED-golf voor fietsers

Geplaatst: 3 maart 2010
Thema: Openbare verlichting / Verkeersveiligheid

Van de website van Fietsberaad:

Rotterdam krijgt als eerste gemeenten een groene LED-golf voor fietsers. Op de Schieweg zullen lampjes in het wegdek aangeven met welke snelheid een fietser moet rijden, wil hij bij het verkeerslicht niet hoeven te stoppen.

Groene golven worden al regelmatig gebruikt om het autoverkeer te laten doorstromen. In Amsterdam is sinds 2007 op de Raadhuisstraat in Amsterdam ook een groene golf voor fietsers. Bij een constante fietssnelheid van 18 kilometer per uur krijgen fietsers daar elf maal achter elkaar groen. Het systeem in Rotterdam verschilt daarvan, doordat fietsers ook geïnformeerd worden over de snelheid die nodig is om het volgende verkeerslicht zonder stoppen te kunnen passeren.

Het systeem – Evergreen genaamd – is uitgedacht door DTV Consultants, daarbij geïnspireerd door ervaringen in het Deense Odense dat de wereldprimeur had met een soortgelijk systeem. Evergreen omvat LED-signaalgevers die om de vijf meter in het wegdek zitten, vanaf een paar honderd meter voor het verkeerslicht. De LEDs tonen groene blokken en de fietser die binnen zo’n groen blok meerijdt krijgt gegarandeerd groen bij het volgende verkeerslicht. De voorste groene LEDs gaan langzamer dan de achterste, zodat de voorste fietsers wat worden afgeremd en de achterste wat versneld worden.

Op de Schieweg in Rotterdam zal in eerste instantie één verkeerslicht – op het kruispunt met de Bergselaan – worden voorzien van het systeem. De bedoeling is dat het voor de zomer klaar is. Deze zomer start de Tour de France in Rotterdam en de gemeente maakt van de gelegenheid gebruik om een promotiecampagne voor de fiets te voeren. Het groene golf-systeem zou daarbij voor extra publiciteit kunnen zorgen, zo hoopt men.

Overigens moet de formele bestuurlijke besluitvorming nog wel plaatsvinden en ook wordt nog bekeken of het systeem technisch inderdaad aan alle eisen voldoet.

© 2002- Platform Lichthinder