Rijkswaterstaat stopt met snelwegverlichting

Geplaatst: 30 september 2012
Thema: Economie / Openbare verlichting / Platform Lichthinder / Verkeersveiligheid

Rijkswaterstaat stopt vanaf maart 2013 met het verlichten van een aantal snelwegen. Door het licht ’s nachts uit te zetten bespaart Rijkswaterstaat op de energiekosten en hoeft er minder onderhoud aan de lichtmasten te worden gepleegd.

In de regel geldt dat het licht op het rijkswegennet wordt uitgezet tussen 21:00 en 05:00 uur. Op de drukste wegen en de knooppunten wordt het licht vanaf 23:00 uur uitgezet. Het licht gaat niet overal standaard uit. Op de delen van het weggennet met zogenoemde ‘rijtaakverzwarende omstandigheden’, bijvoorbeeld omdat er sprake is van een scherpe bocht of een korte invoegstrook, blijft het licht gewoon aan. Ook in tunnels blijft het licht aan.

Na het doorvoeren van deze maatregel zal de weggebruiker merken dat het licht alleen nog aan staat op de drukste momenten van de dag: in de spits. Tussen 21:00 uur en 5:00 uur staat het licht uit. Echter zijn ook nu al delen van routes onverlicht.

Volgens Rotim, een bedrijf dat asfalt maakt, zijn de bezuinigingen van Rijkswaterstaat te voorkomen door gebruik te maken van reflecterend asfalt. Rijden over reflecterend asfalt kan al even op de A35 bij Delden. Beluister een item van Radio 1 hierover bij de NOS: nos.nl/audio/423573-reflecterend-asfalt-goede-besparing.html

Afgelopen week vroeg de NRC Platform Lichthinder om commentaar. Lees het nieuwsbericht hier.

© 2002- Platform Lichthinder