Reclamezuil IKEA in strijd met regels

Geplaatst: 21 december 2003
Thema: Reclameverlichting

Uit BN De Stem van 9 en 10 december j.l.:

Bewoners aan de Liesboslaan in Breda ondervinden ernstige hinder van de verlichting op het IKEA-warenhuis en de 42 meter hoge reclamezuil. De bewoners doen een dringend beroep op IKEA het felle licht uit de schijnwerpers te temperen.

De zes bezwaarmakende bewoners, die wonen op het laatste stukje Liesboslaan dat bijna grenst aan knooppunt Princeville, op pakweg 150 meter van IKEA, hebben inmiddels het advocatenkantoor Buntsma & Van Doorn ingeschakeld in de verwachting dat de kwestie weleens een juridisch vervolg kan krijgen. Het licht is volgens bewoner Kees Vriends niet te harden. Aan de zuidkant van het pand worden de IKEA-letters, die volgens advocaat Buntsma ruim drie keer groter zijn dan toegestaan, met schijnwerpers beschenen, terwijl de hoge reclamezuil van bovenaf wordt verlicht. Komt nog bij dat binnenkort ook nog eens een groot wit reclamebord aan de gevel met openingstijden (“Welkom bij IKEA”) in het licht komt te staan.

De lampen op de IKEA-letters gingen voorheen om elf uur in de avond uit, na overleg met de bewoners is dat teruggebracht naar tien uur. Maar dan nog, stellen de bewoner Vriends en Kees van Gils, leveren de schijnwerpers veel overlast op. “We moeten zodra de lampen aangaan de gordijnen sluiten. Maar de tuin baadt in het licht, net als de gevel van het huis. Dat was niet volgens afspraak. De letters zijn veel te groot, ook de Welstandscommissie zou hier problemen mee hebben. Vooral voor de kinderen is het heel hinderlijk. De kinderkamers zijn nauwelijks meer te blinderen”, aldus Vriends.

De gemeente Breda heeft volgens vestigingsmanager Otto Cazemier van IKEA een vergunning voor de verlichting verstrekt. “De gemeente is akkoord gegaan. De reclamezuil is voor IKEA een markeringspunt, die mast zal verlicht moeten blijven. Komt nog bij dat ook de woonboulevard van de mast gebruikmaakt.” Volgens Cazemier is het in de winter anders dan in de zomer. “In de zomer is er tot een uur of elf in de avond geen probleem, kunnen de mensen gewoon in de tuin zitten.”

De 42 meter hoge reclamemast bestaat op de top uit twee delen: een vierkante reclamekast voor IKEA en eronder eenzelfde vierkante reclamekast voor de ernaastgelegen woonboulevard. Voor IKEA is deze duo-presentatie uitzonderlijk. IKEA, eigenaar van de reclamezuil, heeft de woonboulevard ruimte verschaft om ook reclame te maken. Maar daar gaat IKEA volgens een woordvoerster van wethouder J. Niederer de fout in. Juist voor het reclamegedeelte van de woonboulevard is geen bouwvergunning afgegeven. IKEA wordt hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld en zal, aldus de woordvoerster, alsnog een vergunning moeten aanvragen. Wethouder Niederer zal vandaag met ambtenaren van de afdeling milieu bespreken hoe het zit met de bezwaren die er zijn over de verlichting op het IKEA-gebouw.

De grote letters IKEA voldoen volgens de woordvoerster wel aan de vergunning. Volgens de advocaat van de bewones zijn de letters echter drie keer groter dan is toegestaan. De reclamezuil met de IKEA-reclame en de hoogte, daar is volgens de gemeente verder niets mis mee. Overigens heeft de gemeente, aldus de woordvoerster, nog geen klachten van de bewoners binnengekregen. De bewoners hebben wel IKEA benaderd.

1 Reactie:

 1. rijnsma:

  Lichtvervuilig is toch al een naar mijn idee onuitstaanbaar verschijnsel. Je ziet ook overal en steeds meer particulieren maar doen in hun tuinen.
  Vaak onder het motto: gezellig of veilig.

  Maar meestal komt het er op neer, dat men buren er verschrikkelijk mee dwarszit. Wat helaas, helaas ook vaak de bedoeling is van de Nederlander, is mijn indruk.

  Ik hoef geen licht in mijn tuin als het donker is. Van licht naar schemer naar donker is een onschatbaar iets. Als de gemeente met lichtpunten komt is dat op sommige plekken al erg genoeg naar mijn idee.

  Ik zou graag zien, dat het streng verboden wordt.

© 2002- Platform Lichthinder