Reclamebord Den Haag gedoofd na buurtprotest

Geplaatst: 7 januari 2013
Thema: Gezondheid / Platform Lichthinder / Reclameverlichting

Platform Lichthinder adviseerde eind vorig jaar over een lichthinder-kwestie in Den Haag. Daar plaatste een school een groot verlicht reclamebord op het dak dat voor lichtoverlast zorgde. Dankzij een buurtactie wordt de verlichting nu ’s avonds gedoofd.

De vraag:
Sinds kort is aan de overkant de Europese School gevestigd. Ze hebben een groot reclamebord op het dak gezet dat fel wordt verlicht. De weerkaatsing van het licht schijnt bij ons naar binnen. Het licht brandt in de donkere uren 7 dagen per week. In deze omgeving wonen veel vogels en vleermuizen die net als de bewoners veel last hebben van het licht.

We gaven als advies:
Er zijn twee wegen te bewandelen: Probeer zoveel mogelijk burgers achter een actie richting gemeente en school te krijgen. Hoe meer mensen een petitie of iets dergelijks ondertekenen of zelf een mail sturen aan een ambtenaar, hoe meer impact dat zal hebben. Beschrijf in de petitie de overlast voor omwonenden. Vraag of ze er wat aan willen doen en vraag in ieder geval om overleg. Er is een tweede weg die daarna bewandeld kan worden: Er is een richtlijn voor reclameverlichting die door de NSVV (Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde) is uitgebracht en de grenswaarden daarin worden door de meest gemeenten en eventueel later ook door rechters als waarde gehanteerd voor wat als hinderlijk gekenmerkt wordt. Om te beoordelen of hier de grenswaarden overschreden zijn is moeilijk zonder meetapparatuur vast te stellen.

We kregen onlangs deze reactie:
Tot mijn vreugde kan ik u mededelen dat de hele reclame van de Europese School nu om 20 uur ’s avonds uit gaat. In de vroege ochtend brandt hij wel, maar verder overdag niet. Dus wat mij betreft is het probleem opgelost!

1 Reactie:

  1. G.kok:

    Mooi dat het probleem is opgelost . Maar HOE is het probleem opgelost. Ben daar wel benieuwd naar…

© 2002- Platform Lichthinder