Platform Lichthinder Nieuwsbrief 1

Geplaatst: 1 augustus 2002
Thema: Platform Lichthinder

Algemeen

Ministerie LNV
Het verslag van de bijeenkomst afgelopen november in de Gaasperplas dat het expertise centrum van het ministerie georganiseerd heeft over lichthinder, wordt op dit moment afgemaakt. Het ministerie heeft lichthinder nu in het jaarplan staan en zal naar aanleiding van het uitkomen van het verslag contact opgenomen met andere ministeries om verdere initiatieven te starten. De vele reacties op de nota Structuur Groene Ruimte over het opnemen van licht als een van de kwaliteiten van de groene ruimte heeft daaraan ook bijgedragen.

Rapport RIVM
Wim Schmidt heeft zijn rapport betreft het monitoren van het nachtelijk licht in Nederland aan het RIVM gepresenteerd. Uit de samenvatting:

Aanbevolen wordt om de lichtemissie te karteren via satelliet-metingen. Om de hemelhelderheid te karteren wordt als meest veelbelovende methode aanbevolen om indirect via een model de hemelhelderheid te karteren. Aangezien beide methodes op dit moment nog een aantal onzekerheden kennen en ook voor Nederland nog niet toegepast zijn, zijn validatie- en kalibratie metingen noodzakelijk.

Aanbevolen wordt om in ieder geval de methode van CCD metingen daarvoor te gebruiken eventueel aangevuld met andere methodes. Deze metingen moeten gedurende meerdere jaren in Nederland uitgevoerd worden om tot de gewenste validatie en kalibratie te komen.

Mensen die ge•nteresseerd zijn in het rapport moeten contact opnemen met Wim Schmidt, wim.schmidt@hccnet.nl.

Provincie Noord-Brabant
Uit een artikel uit BN/DeStem van 13-06-2002:
“Als het aan Gedeputeerde Staten ligt, gaat Brabant weer deel uitmaken van wat vroeger boven de rivieren spottend ‘Het donkere Zuiden’ genoemd werd. Het college gaat namelijk wat doen aan de toenemende lichtvervuiling in de provincie. Te veel licht in de nacht zou schadelijk zijn voor mensen, dieren en planten. Brabant reageert daarmee op een kwestie, waarvoor een nationaal beleid nog ontbreekt. Zelf zullen de provinciale bestuurders het goede voorbeeld geven door de buitenverlichting van de toren van het provinciehuis op een laag pitje te zetten. Daarnaast zullen in de buurt van natuurgebieden provinciale wegen ‘lichtarm’ gemaakt worden. Gedeputeerde Staten gaan zowel duister als verlicht Brabant in kaart brengen en willen dan regels gaan opstellen voor wat wel en niet mag in de naaste toekomst.”

Er is contact opgenomen met de provincie over de concretisering van bovenstaand nieuw beleid. Over de plannen wordt in september nog in een commissievergadering vergaderd. We volgen de ontwikkelingen daar met aandacht.

Raad voor milieu en natuur
Het project “Mooi licht, mooi donker” is door de RMNO uitgekozen als uit te voeren project. Dat betekent dat er een onderzoek zal worden gefinancierd naar het item lichthinder in de meeste brede zin des woords. De opdracht voor het onderzoek (een landelijk onderzoek, een internationale quick scan naar best practice in het buitenland, en een uitvoerige pilot in de provincie Drenthe) gaat een dezer dagen de deur uit, zodat het onderzoek kan starten. Het gaat om een inventarisatie naar de beleving van lichthinder (incl. neonreclame e.d.) onder ambtenaren, beleidsmakers / bestuurders, maatschappelijke organisaties en bevolking. Ook zal ge•nventariseerd worden waar knelpunten liggen in de beschikbare regelgeving (en handhaving), en zullen voorbeeldteksten opgesteld worden voor het te ontwikkelen beleid.

Platform Lichthinder

Het Platform Lichthinder heeft de afgelopen maand zich beziggehouden met het verbeteren van de communicatie. Er wordt gewerkt aan een website, een domeinnaam, eigen e-mail adressen etc. De volgende vergadering zal plaatsvinden in Utrecht op maandagavond 23 september.

Activiteiten

Luzern
In Luzern, Zwitserland, zal op 7 en 8 september het 2nd European Symposium on the Protection of the Night-Sky gehouden, onder “the patronage of the Swiss National Commission for UNESCO”. Het programma ziet er interessant uit. Programma kun je vinden op: http://www.darksky.ch/ds2002. Wim Schmidt zal aanwezig zijn. Vanuit België worden er pogingen ondernomen om met een aantal mensen de reis (en kosten) te delen. Mensen die geïnteresseerd zijn moeten snel contact opnemen met Friedel Pas: friedel.pas@bvpartners.be.

Nacht van de duisternis in België op 9 november
In België is met nieuw elan de nacht van de duisternis weer opgepakt. Er waren wat problemen door personele wisselingen bij de organiserende organisatie maar dat lijkt nu opgelost. De voorbereidingen voor de zevende Nacht van de Duisternis lopen op volle toeren.
De volgende gemeentes doen mee: Aalter, Aartselaar, Baarle-Hertog, Beernem, Bocholt, Brecht, Buggenhout, De Panne, Denderleeuw, Geel, Grimbergen, Haaltert, Herent, Hoeselt, Hulshout, Ichtegem, Knokke Heist, Lanaken, Lochristi, Lummen, Machelen, Melle, Neerpelt, Nieuwerkerken, Opwijk, Oud-Turnhout, Overpelt, Stad Eeklo, Stad Ieper, Stad Putte, Stad Reti , Stad Tielt, Stad Tienen, Stad Turnhout, Stadsbestuur Bree Roeselare, St.-Lievens-Houtem, Tessenderlo, Voeren, Vosselaar, Waasmunster, Wichelen, Wuustwezel, Zele, Zonhoven, Zonnebeke.

Publiciteit

NCRV radio 1
De NCRV is van plan om vanaf half september een project te starten op radio 1 over Natuur en Milieu in Nederland. Ze willen een jaar lang het nieuwe overheidsbeleid inzake Natuur en Milieu volgen. Ze vragen een aantal organisaties die te maken hebben met Natuur en Milieu op een 4-tal momenten in dat jaar een soort graadmeter / cijfer te geven over de stand van de natuur in Nederland. Het plan is dus om 4 a 5 keer in het jaar hierover te berichten in het programma 1 op de Middag (radio 1, vrijdagmiddag). Het Platform Lichthinder zal daaraan participeren.

Milieudefensie
In het september-nummer van het blad Milieudefensie van deze organisatie zal een artikel verschijnen over lichthinder.

Lijn 4
Wim Schmidt en Jeroen Disch hebben een maandagochtend in het programma Lijn 4 op RTL 4 opgetreden temidden van wapperende briefjes van 100 euro die met een spelletje te verdienen waren.

Nieuwe literatuur

Impact van licht op mensen en natuur
Rapport van 12 pagina’s over het vervangen van de armaturen op een fietspad naast een natuurterrein bij Willebroek in België. Ook worden aanbevelingen gedaan omtrent aanpassen van andere (openbare) verlichting in de directe omgeving.

Economische, ecologische, technische en juridische aspecten van lichtvervuiling en lichthinder (Bart Francois)
Een zeer uitgebreid stuk over alle aspecten van lichthinder. Vooral de manier om lichthinder economisch te duiden zijn niet zo gebruikelijk. 112 pagina’s met nog 20 pagina’s bijlages.

© 2002- Platform Lichthinder