Nieuw onderzoek naar relatie licht en kanker

Geplaatst: 29 februari 2008
Thema: Gezondheid / Onderzoek

Al enige tijd wordt er onderzoek gedaan naar het mogelijke verband tussen het overmatig blootstaan aan verlichting en het onwikkelen van kanker. Melatonine speelt hierbij een belangrijke rol. Dit hormoon beschermt het lichaam tegen kwalijke processen. Duisternis zorgt voor de aanmaak van melatonine.

Recent Israelisch onderzoek bevestigt de vermoedens dat een tekort aan duisternis kan leiden tot de vorming van kanker. Interessant is dat men borstkanker-populatie-data over lichtbronfoto’s van NASA heeft gelegd. Hierdoor wordt de invloed van roken op de cijfers uitgesloten. Bij blinde vrouwen komt borstkanker ook minder voor.

De epidemiologen ontdekten dat de hoeveelheid licht van meer dan 147 gemeenschappen in Israël overeen kwam met het aantal gevallen van borstkanker in die steden. Er was een direct verband. Hoe meer licht, zoals die door de satellieten Satelliet van het Programma van de V.S.- Defensie Meteorologische (DMSP) worden gemeten, des te hoger de frekwentie van borstkanker-gevallen. Er was GEEN verband met het de hoeveelheid longkanker bij vrouwen.

Toen de helderste gemeenschappen werden vergeleken met de donkerste gemeenschappen, lag in de steden met de grootste hoeveelheid licht het aantal borstkankergevallen 73% hoger!

Eerder onderzoek toont aan dat een laag melatonine-gehalte in het bloed van verpleegsters die aan kunstlicht waren blootgesteld, de menselijke cellen van borstkanker, toegediend aan ratten, sneller deed groeien dan bij bloed met een hoog melatonine-gehalte van verpleegsters die ’s nachts in het donker slapen.

Een artikel over het onderzoek in de Washington Post is hier te vinden.

© 2002- Platform Lichthinder