Minister pakt verblinding door Xenon aan

Geplaatst: 2 juli 2006
Thema: Verkeersveiligheid

Uit het Algemeen Dagblad van 23 juni j.l.:

Automobilisten met extra scherpe koplampen moeten er voor zorgen dat zij andere weggebruikers niet meer verblinden. Minister Peijs van Verkeer gaat daarom vanaf komende maand strenge eisen stellen aan het achteraf inbouwen van zogeheten xenonlampen. De maatregel geldt alleen voor nieuwe auto’s, die na de datum van invoering op naam worden gesteld.

Automobilisten mogen hun nieuwe voertuig dan alleen ‘pimpen’ (optuigen) met deze sterke lampen, als die een hoogteregelaar en een lampensproeier hebben. Het kabinet gaat vandaag naar verwachting akkoord met dit voorstel.

Xenonlampen werken met gasontlading en geven veel sterker licht dan halogeenlampen, waarmee de meeste auto’s zijn uitgerust. “Maar als je auto zwaar beladen is, kan het gebeuren dat je andere mensen verblindt,” aldus een woordvoerster van Peijs. Een hoogteregelaar zorgt ervoor dat dat niet gebeurt. Een sproeier voorkomt ‘strooilicht’ uit vuile koplampen; ook dat kan zorgen voor verblinding. Doordat halogeenlampen veel minder sterk zijn, speelt het probleem daarbij veel minder, aldus brancheclub Bovag.

Xenonlampen, die al snel honderden euro’s kosten, zijn vooral populair bij eigenaars van de wat duurdere auto’s. Hoeveel er exact rondrijden, weet Bovag niet. Nieuwe auto’s die standaard zijn voorzien van xenonlampen, voldoen doorgaans al aan de eisen.

© 2002- Platform Lichthinder