Minder lichtvervuiling door nieuwe straatverlichting Assen

Geplaatst: 18 december 2005
Thema: Openbare verlichting

Van de website van Gemeente Assen:

Met het plaatsen van nieuwe straatlantaarns wil de gemeente Assen de lichtvervuiling terugdringen. Door het gebruik van nieuwe armaturen schijnen de lampen gerichter naar beneden. Daardoor is er 80% minder uitstraling van licht naar boven. Wethouder Henk van Hooft plaatst vrijdag 16 december de eerste lantaarnpaal aan de Beilerstraat.

Naast het terugdringen van lichtvervuiling hebben de nieuwe lantaarns nog andere voordelen. Ze zijn energiezuinig en hebben weinig onderhoud nodig. Verder is sprake van een betere lichtspreiding waardoor minder lantaarns nodig zijn. De gemeente plaatst de nieuwe straatverlichting in eerste instantie in de Beilerstraat tussen Sparrenlaan en Europaweg. Als de verlichting in de praktijk goed bevalt, wordt ze in de toekomst op meer plekken geplaatst.

Met het plaatsen van de nieuwe verlichting sluit de gemeente zich aan bij de campagne Laat Het Donker Donker van de Nederlandse Milieufederaties. Nederland is in Europa het land waar de lichtvervuiling het ernstigst is. Een derde van de Nederlanders vindt dat de nacht donker hoort te zijn.

Voor het plaatsen van de nieuwe straatverlichting werkt de gemeente samen met Essent Lighting en het bedrijf Industria uit Emmen dat de armaturen voor de nieuwe lantaarns voor de Europese markt heeft ontwikkeld. Assen is de eerste gemeente in Europa die deze armaturen gaat gebruiken.

© 2002- Platform Lichthinder