Mestkevers gebruiken Melkweg om te navigeren

Geplaatst: 13 februari 2013
Thema: Ecologie / Onderzoek

Wetenschappers hebben aangetoond dat mestkevers zich ’s nachts oriënteren op basis van de Melkweg. Er was al geweten dat meer geëvolueerde dieren – zoals mensen, vogels en zeehonden – zich oriënteren op de sterren, maar dit is de eerste keer dat het ook bij een insect kon worden aangetoond. Dat schrijft het tijdschrift Current Biology.

Onderzoekster Marie Dacke van de Zweedse Lung Universiteit legt uit: “Mestkevers rollen hun bolletje mest steeds in een rechte lijn, om te vermijden dat ze terug bij de mesthoop uitkomen. Daar zou een andere mestkever er namelijk met het balletjes vandoor kunnen gaan. Om zich te oriënteren, gebruiken ze de streep helder licht in de lucht die de Melkweg is.”

Eerst dachten de onderzoekers dat de mestkevers zich net zoals mensen op de helderste sterren en de maan oriënteerden. Die hypothese werd echter ontkracht in een testomgeving. De link met de melkweg werd duidelijk toen de streep Melkweglicht amper zichtbaar horizontaal aan de horizon stond. Op die momenten geraakten de mestkevers in de problemen, en konden ze geen rechte lijn meer aanhouden.

(Bron: De Morgen)

© 2002- Platform Lichthinder