Terug naar het forum

Maximale luxwaardes woonstraat

Geplaatst: 10 juli 2012

Pal naast onze tuin is door de gemeente een lantaarn geplaatst van 6 meter hoog met witte verlichting. De hele nacht lijkt het alsof er een tl-balk in onze tuin aan is. Nu heb ik elders in dit forum al de vraag gelezen wat de maximale luxwaardes in een woonstraat mag zijn maar daar is nog geen reactie op gegeven. Op internet kan ik verder niets hierover vinden. Weet iemand hierop het antwoord? Alvast bedankt.
Vivian

2 Reacties:

 1. wim:

  Op de straat is er geen regel wat de maximale horizontale verlichtingssterkte is ( dat is de hoeveelheid licht op de weg).

  Er is een soort richtlijn wat de minimale waarde mag zijn en dat is bij woonstraten tussen 2 en 15 lux al naar gelang dingen als drukte, samenstelling verkeer etc. geregeld in de ROVL-2011.

  Daarnaast is er een richtlijn hoeveel licht er op je ramen/deuren mag vallen en
  dat hangt af van waar je woont hoe laat het is, welke verdieping tussen de 1 en 25 lux (verticale verlichtingssterkte).
  Dat is geregeld in de NSVV richtlijn betreffende lichthinder, uitgave deel 5 openbare verlichting.

  Beide regelingen zijn geen wet, maar veel gemeenten hanteren deze richtlijnen.

  Als je het echt wilt weten moet je dus je gegevens melden, dan kunnen we kijken hoe het in jouw situatie is.
  groet wim

 2. Vivian:

  Wij wonen in een 30 km zone, op een hoek. Het straatje naast ons huis is een korte doorgang van ongeveer 30 meter waar net 2 auto’s naast elkaar kunnen rijden. Naast de weg is geen voetpad, onze tuin grenst aan deze doorgang, net als de tuin van onze buren aan de andere kant van het straatje. De lantaarnpaal is halverwege het straatje geplaatst, grenzend aan ons perceel. Aan de muurzijde langs het straatje bevinden zich geen ramen. Aan de ‘uiteindes’ van dit straatje staan tevens lantaarnpalen; op de hoofdweg eentje van 6 meter hoog en op de ventweg aan de achterzijde van ons huis 4 meter hoog, beide schijnen tevens het straatje in. De lantaarnpalen gaan aan bij schemering en branden de hele nacht. Er is geen dimmer op geplaatst. Zoals aangegeven is de lantaarnpaal 6 meter hoog met bermverlichting waardoor onze tuin de hele nacht verlicht wordt. De andere lantaarnpalen zorgen ervoor dat zowel de voor- als achterzijde van ons huis ook binnen voor ‘lichthinder’ zorgen omdat deze zijdes van het huis bijna volledig uit glas bestaan. De woonverdieping is op de 1e verdieping.

© 2002- Platform Lichthinder