Terug naar het forum

Maximale lichtwaarde in dorpen

Geplaatst: 20 mei 2011

Ik zou heel gaag willen weten wat de richtlijnen zijn in DORPSGEMEENTES qua straatverlichting van lantaarnpalen. Wij hebben een klacht ingediend bij onze gemeente over de lantaarnpaal die op 3 meter van onze slaapkamer en woonkamer staat en sinds de vervanging 3 weken geleden van de oude oranje lamp naar een nieuwe witte lamp is de licht hinder gigantisch gestegen. Gisteravond rond 22:00 uur is de gemeente langs gekomen om met een LUX meter te meten wat de lichtwaardes waren. Er werd rond de 14 a 15 LUX gemeten recht onder de lantaarnpaal tot aan 12 Lux toe bij onze voordeur op 1,5 meter hoogte. Toen werd de lamp op DIM STAND gezet ( om te laten zien welke hoe de lamp NA 23:00 uur schijnt ) en toen werden waardes gemeten van 10 tot 7 LUX ! Ik wil heel graag weten wat de MAXIMALE LUX waardes zijn in een woonstraat .

4 Reacties:

 1. Wim Schmidt:

  Onlangs is een nieuwe richtlijn uitgekomen van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde over de lichthinder door openbare verlichting (te koop via die stichting).
  Als we hier over landelijk gebied praten dan spreekt de richtlijn over omgevingszone 2. Dan zou voor 23 uur (voor de dimstand) de vertikele verlichtingssterkte (dus de meter vertikaal houden) op de ramen/deuren 10 lux mogen bedragen en na dimmen (na 23 uur) 2 lux.
  Ook zijn er richtlijnen voor de lichtsterkte en die zou maximaal 500 cd mogen bedragen in beide tijdsspannes. Dat laatste is alleen door een daartoe deskundig bureau te meten. Gemeenten hebben daar geen apparatuur voor.

  De genoemde waarden lijken me allemaal aan de hoge kant. Ik weet natuurlijk niets van de situatie, maar 15 lux klinkt erg veel.

 2. JAAP KRULL:

  Het is niet echt landelijk helaas. de gemeente heeft in totaal 30.000 inwoners en wij wonen in een normale straat , in de buurt van het centrum . Maar de straat is nogal smal waardoor al het licht ook nog eens weerkaatst wordt door de overburen….

 3. Gerard Kok:

  Is er geen staatje waar alle ter zake doende waarden op staan vermeld? Waar is eventueel zo’n staatje te vinden? Of moet je daarvoor perse de NPR a ruim 60 Euro aanschaffen bij de NSVV?

 4. Wim Schmidt:

  Goede vraag gerard.
  Ik denk dat we op de site een klein overzichtje moeten maken. De NSVV verdient geld met haar uitgaven en gemeenten en andere instanties moeten die uitgaven zeker kopen,want daar staat alles in.
  Verwijzingen ernaar en korte stukjes eruit zodat mensen weten hoe het ongeveer in elkaar steekt lijkt het werk voor het Platform Lichthinder en zal de NSVV ook niet tegenhouden.
  groet wim

© 2002- Platform Lichthinder