Limburgse reclamemast lelijkst verlichte plek

Geplaatst: 22 december 2006
Thema: Esthetiek / Reclameverlichting

Een reclamemast in het Limburgse Schinnen is uitgeroepen tot Nederlands Lelijkst verlichte plek. Volgens Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties is deze mast een stuitend voorbeeld van nachtelijke horizonvervuiling.


De milieuorganisaties doen een dringend beroep op gemeenten en reclamebedrijven om uiterst terughoudend te zijn met het plaatsen van masten, deze weg te halen op kwetsbare en storende plekken zoals in Schinnen en om ze in ieder geval na 23.00 uur niet meer te verlichten zodat er voor mens en dier weer nachtrust is.

De jury van Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties nomineerde vorige week de tien lelijkste verlichte plekken (uit bijna 200 inzendingen). Uiteindelijk kwam ze tot de volgende top-3:
1. Reclamemast in Schinnen langs de A76
2. Kantoor van Essent in Den Bosch
3. Gebouw De Schijf, de Kersentuin Utrecht

Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties protesteren met de keuze van de lelijkst verlichte plek van Nederland tegen lichtvervuiling en energieverspilling. De Nederlandse nacht wordt elk jaar drie procent lichter. Hierdoor wordt het zien van een volle sterrenhemel steeds zeldzamer, raken nachtdieren in de war en kunnen mensen slecht slapen.

De hele top 10: www.laathetdonkerdonker.nl/nieuws/nws_168.aspx

1 Reactie:

  1. Jan Nijboer:

    Hoe hoog is deze reclamezuil eigenlijk? En wat zijn de afmetingen van het reclameveld.

© 2002- Platform Lichthinder