Terug naar het forum

Lichthinder door noodverlichting

Geplaatst: 21 juli 2016

Onlangs is in het appartementencomplex waar ik woon de noodverlichting gecontroleerd en vervangen. Op last van de brandweer zijn de lampen bij de noodtrap vanaf de eerste en tweede verdieping nu heel fel. Het probleem is dat deze lampen zich voor mijn raam bevinden, waardoor het ’s nachts niet meer donker wordt in mijn huis en ik net zo goed met de lamp aan kan gaan slapen.

Ik heb de beheerder van het complex een mail gestuurd met de vraag of deze felheid strikt noodzakelijk is, en kreeg te horen dat hier op last van de brandweer niets aan kon worden gedaan. Maar in bioscopen en theaters is toch ook ‘dimbare’ noodverlichting?

Heeft iemand een vergelijkbare ervaring? Wat zou ik kunnen doen?

3 Reacties:

 1. Wim:

  in onze publiekssterrenwacht zijn in opdracht van de gemeente 10W tl noodverlichtingsarmaturen geplaatst, inmiddels vervangen door gelijkwaardige, maar dan led.
  In de parkeerkelder van onze appartementen hangen vergelijkbare armaturen.
  Last van plaatselijke regelgeving?

  Succes!

 2. Daniel:

  Beste,
  Volgens het bouwbesluit: Noodverlichting geeft binnen 15 seconden na het uitvallen van de voorziening voor elektriciteit gedurende ten minste 60 minuten op een vloer, een tredevlak of een hellingbaan gemeten verlichtingssterkte van ten minste 1 lux. ter vergelijking:
  1 lux is niet veel, vgl een waxine kaarsje.

 3. Noodverlichting:

  Vaak hebben de armaturen 2 tl buisjes:
  1) Altijd aan
  2) Alleen aan in nood (stroom-uitval)

  Evt. nr. 1 een slag losdraaien? En even test knopje inhouden of nr. 2 dan nog steeds aan gaat?

  Succes!

© 2002- Platform Lichthinder