Licht van tablets beinvloedt slaap

Geplaatst: 31 augustus 2012
Thema: Gezondheid / Onderzoek

Twee uur achter een beeldscherm met een backlight zorgt al voor de afname van de melatonine-aanmaak met 22 procent, zo hebben wetenschappers ontdekt. Ze adviseren onder meer om tablets voor het slapen gaan zo min mogelijk te gebruiken.

Wetenschappers van het Lighting Research Center van het Rensselaer Polytechnic Institute onderzochten de effecten van de backlights van bijvoorbeeld laptops en tablets op de aanmaak van het hormoon melatonine in het menselijk lichaam. “Onze studie toont aan dat twee uur blootstelling aan een lichtgevend scherm de melatonineaanmaak met ongeveer 22 procent kan doen afnemen”, zegt Mariana Figueiro, dat het onderzoeksteam leidt. Omdat melatonine het waak-slaapritme beïnvloedt, kan het gebruik van apparaten als tablets en notebooks, met name bij jongeren, voor slaapproblemen zorgen.

Bij het onderzoek gebruikten 13 personen een tablet voor dagelijkse bezigheden als lezen, spelletjes spelen en films bekijken. Een eerste groep gebruikte de tablet in combinatie met een bril met blauwe leds, om er zeker van te zijn dat de melatonineaanmaak onderdrukt werd. Een tweede groep gebruikte een oranje bril, dat de straling van schermen filtert, en een laatste groep droeg bij de test geen bril. De gebruikte schermen waren ingesteld op maximale helderheid. Om de blootstelling aan licht te meten, werd een Dimesimeter gebruikt. Na een uur bleek de melatonineaanmaak nog niet beïnvloed te zijn, maar na twee uur was er al een flinke afname waarneembaar. Naast de duur bleek ook de afstand van het scherm tot de ogen van invloed. De resultaten worden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Applied Ergonomics.

Volgens de wetenschappers kunnen fabrikanten de resultaten gebruiken om de schermhelderheid van hun apparatuur aan het moment van de dag aan te passen. De wetenschappers raden gebruikers aan om de brightness van laptops en tablets ’s avonds terug te schroeven en de apparaten voor het naar bed gaan zo min mogelijk te gebruiken.

(Bron: tweakers.net)

1 Reactie:

  1. Marquita van Santen:

    Heel goed dat hier eens aandacht aan gegeven wordt. Ik zit in het toerisme en dan zie je kleine kinderen in buggy’s, de een met de i-Phon en de ander met de i-Pad…. Ongelofelijk.
    Pak een tol, of een zak knikkers,of ga hinkelen…….

© 2002- Platform Lichthinder