Terug naar het forum

LED-verlichting en glastuinbouw

Geplaatst: 1 januari 2010

Wat zijn de voor– en nadelen van LED-verlichting in de glastuinbouw?

1 Reactie:

  1. Platform Lichthinder:

    Doordat met LED de gewenste golflengte goed gedefinieerd kan worden, is het idee om alleen dát licht aan te bieden dat de plant echt nodig heeft. Dit blijkt echter een ingewikkelde puzzel want elke plantsoort heeft in verschillende stadia van zijn leven verschillende soorten licht nodig. Met de invoering van led-verlichting in kassen wordt er relatief minder licht en ‘beter’ licht aangeboden. Dat scheelt in de lichthinder uit de kas.
    Als we straks rode en blauw verlichte kassen krijgen zal dat voor de mens het relatieve voordeel hebben dat wij die kleuren slechter zien waardoor de gloed minder is. Dit geldt voor de mens; voor andere diersoorten zou dit wel eens veel slechter kunnen uitpakken. Hoe de wetgever hierop reageert is onzeker. ‘Als de uitstoot minder wordt kan de wet ook afzwakken’ zou de wetgever kunnen redeneren, waardoor het effect voor de omwonenden gelijk blijft.
    In de wet staat op dit moment niets over led-verlichting en valt het precies zo onder de wet als de meer klassieke verlichting. Er wordt nu van een percentage uitgegaan waarbij we aannemen dat we gewoon lux en candela etc. kunnen gebruiken om de vermindering te kunnen vaststellen.
    Over het algemeen worden wetten zo gemaakt dat er niets over middelen (zoals lampsoorten) wordt gezegd. Dat zou de wet afhankelijk maken van toevallige technische ontwikkelingen. We denken dat een onderscheid naar kleur of lampsoort dan ook niet zo snel gaat gebeuren.

© 2002- Platform Lichthinder