Komend weekend: 5e Nacht van de Nacht

Geplaatst: 19 oktober 2009
Thema: Esthetiek

Op zaterdag 24 oktober vindt voor de vijfde maal de Nacht van de Nacht plaats. Duizenden lichten gaan uit en er zijn nachtactiviteiten voor publiek in alle provincies. Met de Nacht van de Nacht vragen Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties aandacht voor de schoonheid én de functie van de duisternis. Deze staat steeds meer onder druk staan door de alsmaar toenemende verlichting.

De Nederlandse nacht wordt elk jaar drie tot vijf procent lichter. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden in Nederland. Lichtvervuiling ontneemt bijna de helft van de Nederlanders het zicht op de sterrenhemel en nachtdieren raken in de war van de lichte nachten. Nederland is inmiddels één van de meest verlichte landen ter wereld.

De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu zoeken voorafgaand aan de vijfde Nacht van de Nacht de donkerste plek van Nederland. Op dit moment wordt dit via nachtelijke lichtmetingen onderzocht. Naar verwachting worden de donkerste plekken rond 18 oktober bekend gemaakt.

Tijdens de Nacht van de Nacht worden in heel Nederland lichten gedoofd en nachtelijke activiteiten georganiseerd. Er zijn workshops nachtfotografie, nachtspeurtochten, theatervoorstellingen in de nacht, verhalen bij kaarslicht, avondexcursies per boot, nachtwandelingen met uilen, glimwormpjes en vleermuizen; sterrenwachten en dierenparken verwelkomen bezoekers. Op www.nachtvandenacht.nl zijn alle activiteiten te vinden. Ook kan daar een gratis Sterrenhemelkaart besteld worden . Op deze kaart staat de sterrenhemel zoals die eruit ziet in oktober 2009.

Cabaretier Vincent Bijlo is ambassadeur van de Nacht van de Nacht en vindt lichtvervuiling een belangrijk thema, hoewel hij zelf blind is. “Ik zie het zelf niet, maar ik weet dat er verschrikkelijk veel lichtvervuiling is. Het voornaamste doel van de Nacht van de Nacht is dat mensen zich bedenken hoeveel lampen er branden terwijl dat eigenlijk niet nodig is, zoals neonreclames.”

Vorig jaar kende de Nacht van de Nacht een recordaantal bezoekers en deelnemende gemeenten en bedrijven. Ruim twintigduizend mensen trokken er in het donker op uit tijdens zo’n 250 ‘duistere’ evenementen in alle provincies. Ook doofden 120 gemeenten en tientallen bedrijven samen duizenden lampen. De Nacht van de Nacht is na vier jaar een gevestigd evenement geworden. Lichtvervuiling staat inmiddels op de agenda van veel gemeenten en bedrijven.

Meer info: nachtvandenacht.nl

© 2002- Platform Lichthinder