Terug naar het forum

Kas verlichting

Geplaatst: 25 mei 2016

Ik had een aantal vragen in verband met kas verlichting:

Welke gevolgen heeft excessieve kas verlichting op mensen of natuur en milieu

Hoe kun je deze gevolgen zo klein mogelijk houden?

Draagt kas verlichting veel bij aan de hoeveelheid lichtvervuiling in het groene hart?

Met vriendelijke groet,
Merel Nijsse

2 Reacties:

 1. wim s:

  hai merel
  het woord excessief dat je zelf gebruikt zegt het al wel, excessief voor de omgeving is kasverlichting.
  voor de tuinder s het gewoon binnen helder licht.en als je de kas overdag ziet staat er ongevver even veel licht. Het probleem is dat de kas snachts aan is en onze ogen aangepast zijn aan de duister en al dat licht onze ogen niet goed aankunnen.
  Als het dan alleen binnen bleef was het niet erg maar er gaat wel een deel en vooral na 12 uur naar buiten. dat gaat eerst naar beneden naar de planten en wordt dan terug weerkaatst omhoog het kasdek uit, de hemel in.
  mensen die erbij wonen kunnen selcht slapen, ganzen die erover heen vliegen raken van slag en bessten in de omegeving zijn beter zichtbaar voor aanvllers en kunnen zelf dus wat beeter voedsel vinden. De nacht wordt wat teruggedrongen en de meeste dieren zijn snachts actief. dus het heeft een negatief effect op de meeste dieren. ze doen dat niet voor niets alleen snachts uitvliegen bewegen en dergelijke.
  het licht binnenhouden door af te dekken. dat is ook wettelijk verplicht, maar er mag wel wat naar buite3n en dat is al vaak erg veel en een aantal gemeenten geven ontheffingen en dat verergert de zaak.
  draagt het veel bij?
  ja, erg sterk. Het zijn de meeste verlichte hemels die we op de wereld kennen. nog erger dan las vegas.
  maar het wel een vrij klein gebied:
  het licht uit en kas gaat vrij scherp omhoog maar het is wel al van erg ver te zien en daarom voor veel mensen hinderlijk: ik woon vijftig kilometer weg en dan kan ik het licht nog zien. Wat een verkwisting, is dan de redenering.
  oplossing is ook geen tomaten in de winter eten en geen rozen kopen.

 2. Red:

  Handig om te weten!

© 2002- Platform Lichthinder